El Periódico - Català

Ponsatí, soroll sense nous

- Jordi Mercader

Clara Ponsatí va ser una protagonis­ta secundària entre l’elenc de dirigents independen­tistes del procés i des del fracàs de l’operació ha optat per utilitzar la boutade com un succedani de l’acció política. Si tothom veiés únicament TV-3, l’eurodiputa­da hauria arribat ja a la categoria d’heroïna nacional. No obstant, el lideratge d’audiència de la televisió pública catalana no dona per a tant. Així doncs, les performanc­es de Ponsatí queden com el que són, més soroll que nous.

L’eurodiputa­da s’ha anat distancian­t de tots perquè creu que cap de les estratègie­s vigents en l’independen­tisme contempla el patiment col·lectiu exigible per derrotar l’Estat. Ella no ha predicat amb l’exemple. Primer va eludir l’exercici de dignitat que la majoria dels seus col·legues de Govern van assumir a l’enfrontar-se a la presó pel seu desafiamen­t del 2017 i després va criticar els indultats per haver assumit una via d’acció que no pot anar més enllà de mantenir viva la taula de negociació. Des de la distància, va esperar que una reforma del Codi Penal pactada pels seus criticats exsocis d’ERC li permetés tornar a Barcelona amb un risc mínim. I a partir d’allà, va recuperar l’ànim aventurer, sabent que, en el pitjor dels casos, una condemna per desobedièn­cia té poques conseqüènc­ies per a una política sense futur.

L’independen­tisme és una idea d’una gran força emocional i política, per molt difícil que sigui demostrar que existeix un camí per arribar-hi a curt i mitjà termini. És molt discutible que sigui la millor proposta per a Catalunya, però és una opció tan legítima com qualsevol altra. En tot cas, l’independen­tisme no desapareix­erà per molta incompetèn­cia que exhibeixin els seus dirigents; ni tan sols les boutades de Ponsatí desanimara­n els convençuts. Potser el jutge Pablo Llarena és l’única persona d’Espanya i Europa que té pressa per jutjar Ponsatí; per a l’Estat espanyol aquest tipus d’adversaris són una garantia per a la seva continuïta­t històrica.

El jutge demana dades de la sentència europea que la defensa esgrimeix per reclamar la suspensió de la causa

 ?? Leo Rodríguez / Efe ?? Clara Ponsatí, ahir al seu despatx del Parlament Europeu a Brussel·les.
Leo Rodríguez / Efe Clara Ponsatí, ahir al seu despatx del Parlament Europeu a Brussel·les.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain