El Periódico - Català

Principi de pacte Govern-ERC per a la llei de famílies

▶ Esquerra havia amenaçat hores abans amb el veto per «envair» competènci­es

- XABI BARRENA

El Govern i ERC van arribar ahir a un principi d’acord perquè els republican­s no presentin l’esmena a la totalitat a la llei de famílies. Poques hores abans, Esquerra havia amenaçat de presentar aquest veto perquè el text aprovat per l’Executiu «envaeix» competènci­es de la Generalita­t. Com que en paral·lel, el Congrés va allargar una setmana el termini de presentaci­ó d’esmenes, en aquests set dies s’ha de plasmar per escrit el compromís del Govern de Pedro Sánchez d’eludir qualsevol invasió competenci­al. Si en aquesta setmana no es concreta l’acord, «ERC es reserva la presentaci­ó» de l’esmena a la totalitat, van assegurar fonts del partit.

Les paraules de la portaveu republican­a, Marta Vilalta, es van produir més en un context de rèplica a la diputada de Junts Míriam Nogueras, que d’atac al PSOE. A compte de l’esmena a la totalitat que els postconver­gents van presentar al text de la llei de vivenda, que l’Executiu de Sánchez va pactar amb ERC i EH Bildu, Nogueras va acusar els republican­s de validar totes i cada una de les mesures dels socialiste­s. Vilalta va replicar que el seu partit «treballa des de qualsevol àmbit de responsabi­litat en el qual tinguin presència a defensar les competènci­es i els interessos de Catalunya» i que això suposa «avançar tant en les condicions del dia a dia com cap a la república catalana». Així, va posar el doble exemple de, d’una banda, la llei de vivenda, i la de famílies, a la qual va dir en aquell moment que «tot indica que es presentarà esmena», per exemplific­ar que «quan és necessari diem que no» i quan es necessari són pressió per canviar la normativa. I ja portant l’aigua al molí del Parlament, la també secretària general adjunta va reclamar d’Esquerra «a la resta de partits que deixin de dir que no als drets i interessos de la ciutadania» per motius partidiste­s, amb referència a l’actitud d’oposició total que ara mateix exerceix Junts.

Procedimen­t d’urgència

La llei de famílies va ser aprovada pel Govern fa dues setmanes i està sent tramitada pel procedimen­t d’urgència a les Corts. I és que les desavinenc­es entre els dos socis de l’Executiu (PSOE i UP) a l’hora de decidir quines mesures incloure en la nova norma van retardar que s’aprovés fins al desembre passat, per això ara els grups parlamenta­ris han donat suport a tramitar-la ràpidament, amb la vista posada a donar llum verda definitiva a la regulació abans d’estiu, ja que es tracta d’una de les fites del Pla de Recuperaci­ó de la UE i incorpora la directiva europea de conciliaci­ó del 2019 que Espanya està obligada a transposar. Per ara, el Govern i ERC mantenen un principi d’acord per tirar-la endavant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain