El Periódico - Català

Felip VI alaba l’honradesa mentre Joan Carles I segueix a Vitòria

▶ El Rei apunta en un acte a la integritat com a «propòsit magnífic» i «admirable»

- PILAR SANTOS

Felip VI va voler obviar fins ara la segona visita del seu pare, Joan Carles I, a Espanya. El cap d’Estat només va fer saber a través dels seus portaveus que s’havia assabentat per la premsa que el seu progenitor preparava un viatge a Londres i Sanxenxo (Pontevedra), un comentari revelador de la mala relació entre tots dos. En aquests dies que l’emèrit ha intentat mantenir un perfil baix i discret a Galícia i Vitòria (Euskadi), la Zarzuela ha continuat guardant silenci. A falta de comunicats, el Rei, segons els agrada dir als seus assessors, es manifesta amb els seus gestos i els seus discursos. I en l’al·locució d’ahir, Felip VI va deixar un missatge: l’honradesa és «un propòsit magnífic, admirable».

El Rei va prendre la paraula a l’entrega del premi Cervantes 2022 a Rafael Cadenas i, citant el llibre Gestiones (1993) del poeta veneçolà, va destacar que la seva obra és d’algú «que no vol estil, sinó honradesa, una valuosíssi­ma ambició». És una «aspiració que comporta rectitud d’ànim, integritat a l’obrar», va afegir citant la definició que dona el diccionari de la Real Academia Española. «És un propòsit magnífic, admirable», va concloure, un missatge mordaç després que la justícia hagi investigat la fortuna oculta del seu pare i aquest hagi hagut de pagar gairebé cinc milions d’euros a Hisenda per regularitz­ar la seva situació fiscal.

Crítiques a Sánchez

El rei emèrit ha estat cinc dies a Sanxenxo (Pontevedra) i diumenge va volar amb el seu avió privat fins a Vitòria, per sotmetre’s a una revisió mèdica. El secretisme entorn de l’agenda de Joan Carles I es manté una setmana després que deixés Abu Dhabi per anar a Londres, on va sortir a sopar amb uns amics (dilluns) i va anar a veure el Reial Madrid-Chelsea (dimarts). Aquesta falta d’informació fa desconèixe­r quan tornarà l’ex cap d’Estat als Emirats Àrabs Units, on resideix des de l’agost del 2020. El president del Govern, Pedro Sánchez, no va acudir a la cerimònia de lliurament del premi Cervantes, a Alcalá de Henares, una cosa que va ser criticada pel PP i a la que la Zarzuela no va donar importànci­a. «La seva absència no justificad­a», va dir el portaveu dels populars, Borja Sémper, mostra «menyspreu» pel premi i l’espanyol. «Em sembla molt rellevant tot i que no solem de parlar d’aquestes coses en aquestes rodes de premsa», va declarar davant els mitjans de comunicaci­ó després de la reunió del comitè de direcció. Fonts de la Moncloa van atribuir la «polèmica» al «nerviosism­e» del PP davant la imminent campanya per les municipals i autonòmiqu­es del 28-M.

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va dir que aquests dies Sánchez ha tingut una «intensíssi­ma agenda» i que només havia acudit en un ocasió a aquesta gala. Sánchez hi va ser l’any passat, acabat d’aterrar d’un viatge a Ucraïna. En les altres ocasions el va representa­r la llavors vicepresid­enta Carmen Calvo i aquest any ho va fer el ministre de Cultura, Miquel Iceta. També va faltar a aquestes cerimònies, el 2015 i el 2017, l’expresiden­t Mariano Rajoy.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain