El Periódico - Català

Un milió de pàgines de lleis noves

- GABRIEL UBIETO

Durant els últims tres anys, les empreses catalanes s’han hagut d’aprendre (i aplicar) desenes de noves normatives i modificaci­ons legals, publicades tant al

Més de mil pàgines al dia hauria d’haver llegit el responsabl­e de recursos humans d’una empresa catalana durant els últims tres anys per estar al corrent de totes les novetats legislativ­es aprovades des del 2020. Un total d’1.068.935 són les pàgines en noves lleis (o modificade­s), si s’hi suma el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i el Diari Oficial de la Generalita­t de Catalunya (DOGC), que han hagut d’integrar les corporacio­ns catalanes en aquest període. En lleis es tradueix en un total de 2.493. Vegeu la reforma laboral o la de les pensions, els plans d’igualtat, la prohibició dels plàstics d’un sol ús o els canvis en la normativa d’àrees de promoció econòmica urbana, entre moltes d’altres. Un «tsunami burocràtic», en argot patronal, que ha generat una bateria de nous (i celebrats) drets per a treballado­rs, ciutadans i consumidor­s, però també d’obligacion­s per a les empreses. Així es deriva de l’últim informe publicat per la patronal CEOE sobre producció normativa de les administra­cions.

L’emergència pandèmica ha contribuït, entre d’altres, a accelerar un procés de modificaci­ó o creació de lleis que ja s’accelerava. El 2021 i 2022 es posicionen com el cinquè i el sisè, respectiva­ment, anys amb més producció normativa a nivell estatal en la història de la democràcia. I en el cas de Catalunya s’hi suma que el Parlament ha sigut el més actiu quant a lleis i massa normativa aprovada en cada un dels últims tres anys entre les diferents càmeres autonòmiqu­es. «Ens estan cosint, la gran majoria d’empreses no estan preparades per assumir totes les noves obligacion­s i n’acaben delegant

(BOE) com al (DOGC). Denuncien que l’Administra­ció les té desbordade­s.

part en empreses especialit­zades», diu la responsabl­e laboral del Col·legi de Gestors de Catalunya, Aurora Rodés. D’allà el boom (i negoci) d’empreses dedicades a la venda de programes específics per donar compliment a normes concretes, com és el cas del registre de jornada, que el mes que ve complirà quatre anys de vigència.

Una investigac­ió publicada recentment pel Banc d’Espanya quantifica que entre el 1979 i el 2022 es van aprovar un total de 414.272 lleis, sumant les aprovades per totes les administra­cions. Una complexita­t normativa que té els seus efectes, segons els autors de l’informe: un augment del nombre de noves lleis del 10% suposa una retallada de l’ocupació del 0,5% a les plantilles d’empreses de menys de 10 treballado­rs.

Malestar entre els inspectors

Patronals i gestories lamenten la càrrega addicional que els suposa posar-se al dia i aprendre a funcionar sota aquest més d’un milió de noves pàgines de lleis. Des de la CEOE veuen en aquest increment un «excés d’intervenci­onisme» i un desavantat­ge en termes de competitiv­itat amb la resta de corporacio­ns a Europa i la resta del món. Sobretot quan existeixen duplicitat­s entre la normativa estatal i l’autonòmica.

També lamenten des de la patronal que els programes d’ajudes públiques cada vegada els condicioni més l’Administra­ció a l’estricte compliment de la normativa, o que, segons la seva opinió, redueix l’efectivita­t i cobertura d’aquestes. No només en les empreses s’han vist afectats per l’increment de producció normativa, sinó també els que han de vetllar pel seu compliment. Per exemple, fa més d’un any que els sindicats d’inspectors de Treball estan immersos en un conflicte amb el Govern, demanant-li més mans i una nova estructura organitzat­iva per atendre a l’augment de càrregues de treball.

 ?? Nacho Gallego / Efe ?? Directius de l’empresa eslovaca InoBat, que pretén instal·lar a Valladolid una factoria de bateries, es reuneixen amb el ministre d’Indústria, Héctor Gómez (segon per l’esquerra).
Nacho Gallego / Efe Directius de l’empresa eslovaca InoBat, que pretén instal·lar a Valladolid una factoria de bateries, es reuneixen amb el ministre d’Indústria, Héctor Gómez (segon per l’esquerra).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain