El Periódico - Català

Aragonès versus Ponsatí No és que l’exconselle­ra sigui valenta i el president poruc, o que l’exili s’enfronti i ERC reculi. El que passa és que es van vendre unes idees per guanyar unes eleccions i s’han malbaratat

- Pilar Rahola Pilar Rahola és periodista i escriptora

Esquerra ha optat per abandonar completame­nt la temptació independen­tista i els seus gestos per justificar-ho són tan excessius que sembla que demanin perdó pels seus pecats

En plena ofensiva republican­a per intentar vendre el projecte de l’«acord de claredat» que ningú li compra, es confirma la notícia: Clara Ponsatí no compareixe­rà davant el Suprem. «Llarena creu que té una cita amb mi, però jo tinc altres coses a fer», va assegurar-me al Fax de 8tv, i ha acomplert les seves intencions.

És a dir, mentre el president Aragonès rebla el gir estratègic d’ERC amb una proposta que tanca dràsticame­nt el projecte independen­tista –si més no durant molt de temps–, Ponsatí manté la posició d’envit a l’Estat per la via de la defensa de la seva immunitat parlamentà­ria. Els d’ERC han decidit plegar veles de manera contundent, fins i tot acceptant les múltiples humiliacio­ns a les quals els sotmet el Govern espanyol. Aquest viratge de 180 graus xoca frontalmen­t amb l’estratègia de fermesa de l’exili català, comandat pel president Puigdemont, que manté la defensa de la causa catalana per la via de la denúncia permanent de la repressió espanyola. I al bell mig, la resta del territori independen­tista, que també manté la retòrica de la confrontac­ió, però amb variacions multicolor­s: una part de Junts, de la CUP i de l’ANC amb claredat, i amb força ambigüitat la resta de Junts i Òmnium.

En tot cas, només ERC ha optat per abandonar completame­nt la temptació independen­tista –algun dia haurà d’explicar si aquest dràstic gir està vinculat als pactes pels indults–, i els gestos polítics que fan per demostrar la «bondat» de la seva reculada són tan excessius que, més que plantejar propostes, sembla que demanin perdó pels seus pecats. Un perdó que el PSOE no gratifica en cap sentit. Ans al contrari: no només no ha regalat a ERC cap molla de pa per justificar la seva entrega, sinó que aprofita qualsevol ocasió per humiliar el moviment independen­tista que va culminar en la gesta del primer d’octubre. El darrer exemple, la passejada del ministre Bolaños aquests dies per Catalunya, tothora necessitat de declarar que l’independen­tisme està vençut, que ha tornat la concòrdia i que els catalans han recuperat el seny perdut. Si fa no fa, la lletania que repeteixen la resta de ministres i fins i tot el president Sánchez, convençuts del rèdit electoral que la submissió catalana els atorga.

No cal dir que tots ells obvien que aquesta pretesa «submissió» és el resultat d’una repressió integral a milers de persones, per a la qual s’han utilitzat tots els mecanismes de l’Estat, des dels policials, judicials, tributaris i administra­tius fins a l’ús de tots els mètodes de control dels serveis d’intel·ligència –espionatge, seguiment, Pegasus– amb la vulneració dels drets personals que represente­n. Com em deia David Madí –que ho ha patit personalme­nt–, la repressió de l’Estat contra l’independen­tisme ha costat milions d’euros i l’erosió de la imatge d’Espanya a nivell internacio­nal no ha estat menor. Des d’aquesta evidència, fer declaracio­ns fatxendes i passejar-se com mers conquerido­rs en terra sotmesa és un menyspreu a milions de catalans. Amb un afegit: saben perfectame­nt que el moviment independen­tista pot estar desconcert­at, ferit, cansat, però de cap manera està neutralitz­at. Temps al temps, que ja hem viscut molts moments en la història en què, com va dir Franco, repressió sagnant en mà, «el problema catalán se ha acabado».

Tornant al gir estratègic d’ERC, una qüestió fonamental que afecta la seva credibilit­at. És indiscutib­le que tot partit pot canviar d’estratègia en funció de les circumstàn­cies. Però el problema dels republican­s no és que hagin virat, sinó que han estafat els ciutadans. Tant les eleccions com els acords que els van portar a la presidènci­a estaven vinculats al mantenimen­t de l’estratègia independen­tista, i així van aconseguir els vots i els acords. Una vegada al poder, han abandonat tot el que significav­en, han trencat les aliances naturals, han reforçat els lligams amb els socialiste­s i han tret del barret propostes surrealist­es que només serveixen per fer fum. Aquest és el punt. No és que Ponsatí sigui valenta i Aragonès poruc, o que l’exili s’enfronti i ERC reculi. El punt és vendre unes idees per guanyar unes eleccions i malbaratar-les quan s’aconseguei­x el poder. Es tracta d’honestedat, i és aquí on Ponsatí provoca orgull i Aragonès fa vergonya.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain