El Periódico - Català

Sant Jordi beneeix les superilles

¿Per què escriuen? ¿Per un impuls vital, per diners, per la glòria, per un compromís heroic?

- Ernest Folch

No hi ha festa més forta, arrelada, viva i imperible que la de Sant Jordi. Els que van posar el crit al cel per la coincidènc­ia amb el partit del Barça a primera hora de la tarda van poder comprovar que el futbol ni tan sols va fer pessigolle­s al dia més important de l’any. La tradició de comprar llibres, regalar roses i simplement passejar amb la teva gent estimada és tan profunda com el dia de Nadal, res pot competir contra aquesta tradició insubornab­le. Aquest any, la ciutat de Barcelona ha consolidat la denominada feliçment com a superilla literària, una autèntica i gegant illa cultural al mig de la ciutat, lliure de cotxes, on els protagonis­tes són només la gent (a peu), els llibres i les roses i s’ha ampliat amb enorme èxit a la Rambla i a Gran de Gràcia. El desbordame­nt de gent, de vegades al límit del col·lapse, demana a crits continuar ampliant la superilla i ferla cada any més gran.

Sens dubte, encara es poden fer millores: era absurd i fins i tot perillós, per exemple, deixar circular els cotxes als carrers de Mallorca, València i Aragó, i serà necessari radicalitz­ar encara més l’aposta i tancar el trànsit completame­nt. Però el que és indubtable és que la superilla literària, que per un dia converteix Barcelona en la llibreria més gran del món, és una extraordin­ària iniciativa d’aquest tan criticat govern municipal, que ha tornat a demostrar que als que repeteixen com lloros que Barcelona està en decadència cal convèncer-los amb la força dels fets. Fins i tot Xavier Trias, en un gest elegant que no han tingut altres candidats, ha reconegut l’èxit de la iniciativa.

I és que el que es va viure per Sant Jordi al centre de Barcelona va ser molt més que l’enèsim triomf d’aquesta singular diada: va ser el reconeixem­ent definitiu a un nou model de ciutat, on necessària­ment el cotxe ha d’anar cedint l’espai públic al vianant, a la bicicleta i al transport públic. És una revolució en la qual Barcelona està una altra vegada sent pionera, i les superilles s’han convertit en un exemple en què s’inspiren ciutats d’arreu del món. En aquest context, fa fins i tot vergonya aliena veure com alguns rondinaire­s locals són incapaços d’admetre aquest èxit per purs interessos electorals, i arriben a l’extrem, com el d’un exarquitec­te en cap de Barcelona, de posar ridícules querelles criminals pel terrible delicte contra la humanitat de convertir en zona de vianants els carrers i fer-los més habitables i segurs.

Mentre uns quants es deixen portar pel ressentime­nt, incapaços d’entendre cap on va el món, una gran majoria de ciutadans, amb els seus matisos i les seves lògiques crítiques, ha decidit seguir aquesta nova Barcelona que entén que el cotxe (i tot el que comporta de contaminac­ió, accidents i patiment) només s’ha d’utilitzar quan no quedi més remei. Agradi o no, aquest espectacul­ar Sant Jordi suposa un camí de no retorn cap a una nova manera d’entendre la ciutat i, possibleme­nt, la societat en general.

L’exitosa superilla literària ha convertit BCN en la llibreria més gran del món i ha consagrat definitiva­ment una revolucion­ària nova mobilitat

Ernest Folch és editor i periodista

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain