El Periódico - Català

El final del blanc i negre

Retirarem el finançamen­t a escoles que separen nenes i nens

-

separa nens i nenes alimenta els prejudicis de gènere i el sexisme. Que ni tan sols afavoreix els resultats acadèmics com pregonaven els seus defensors. L’escola ha de ser com la vida. Mixta, diversa, plural, en color... un exercici en petit de ciutadania.

Ha estat un camí difícil arribar fins aquí. Vint anys de lluita política i uns últims mesos de litigi judicial ho certifique­n. Quan l’octubre del 2021 vam comunicar als 10 centres de Catalunya que fins aleshores només acceptaven nens o nenes, segons cada cas, que havien de convertir-se compromès inicialmen­t a passar a fer educació mixta, en assabentar-se de l’empara del TSJC a la seva política segregador­a, van acudir al mateix tribunal per poder tornar a separar nens i nenes. Una vegada i una altra, la justícia s’entestava a avalar una fórmula pedagògica ancorada en altres temps. Però estàvem convençuts que valia la pena. Vam haver d’incorporar la prohibició de segregar per gènere a una llei orgànica educativa estatal per sortir-nos-en. I, tot i així, aquest precepte de la llei va ser recorregut a l’instant. Ho endevinen, per part de la força més retrògrada de tot l’arc parlamenta­ri, per part d’un partit, Vox, que viu encara en un país i en una escola en blanc i negre. No és la nostra. Ni ho serà mai.

Per això, quan es notifiqui de manera definitiva la sentència que hem conegut fa uns dies del Constituci­onal, el Departamen­t d’Educació, a través dels serveis jurídics de la Generalita­t, demanarà deixar sense efecte les mesures cautelars i tan aviat com pugui retirarà el finançamen­t a les escoles que separen nens i nenes a les aules. És el nostre deure. És el nostre compromís. I l’hem fet realitat. Amb perseveran­ça, prenent decisions, amb convicció i confiança, aquest Govern fem que les coses passin. No volem mai més escoles en blanc i negre finançades amb els diners de tots.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain