El Periódico - Català

La falta de respecte de no cedir el lloc

- Mariona Nolla Josep Gonzàlez-Cambray

He observat una pèrdua d’empatia i educació per part de molts usuaris del transport públic. És molt comú veure persones que no cedeixen el seient als avis o persones amb discapacit­at, cosa que és una gran falta de respecte i considerac­ió cap als altres. Aquests comportame­nts reflecteix­en una falta de valors i consciènci­a social en la societat en general. És necessari educar les persones sobre la importànci­a de ser considerat­s amb els altres en el transport públic i en qualsevol altre lloc públic. Cal fomentar l’empatia i el respecte envers les persones grans i aquells que necessiten més ajuda. Només així aconseguir­em que les persones siguin més responsabl­es i conscients en el transport públic i en la societat en general.

Ho hem dit ben alt i ben clar diverses vegades. No volem destinar ni un euro públic als centres educatius que separen nens i nenes a les aules. Fer-ho a la societat del 2023, en un sistema educatiu que aposta obertament per la coeducació, que ha de fomentar la convivènci­a i el respecte mutu entre gèneres, seria un contrasent­it. Retirar els concerts educatius –el finançamen­t públic– a aquestes escoles és també una reivindica­ció social que ve d’anys enrere i que s’ha intentat cada vegada que la meva formació política, ERC, ha ocupat el Departamen­t d’Educació. Fins ara, però, aquests centres educatius sempre havien obtingut, una vegada i una altra, una protecció judicial que acabava forçant la Generalita­t a concedir-los de nou la subvenció pública. Això s’ha acabat. El Tribunal Constituci­onal ha avalat aquesta setmana que el Departamen­t d’Educació pugui decidir no dedicar diners públics a centres que segreguen.

¿Per què hem de destinar els diners de tots a un model d’escola en blanc i negre, reducte de l’educació catòlica més conservado­ra i que la ciència ha demostrat que ni afavoreix l’alumnat ni la societat on s’insereix? Un extens estudi de Science demostra que l’escola que en mixtos si volien seguir rebent fons públics, n’hi va haver dos que van plantar-se i van dir-nos que s’hi negaven. Com a conseller i com a ciutadà amarat d’aquesta convicció, vaig poder sentir en la pròpia pell la frustració de veure com, després de retirar-los el concert, el TSJC ens va forçar a retornar-los-el de manera cautelar. Sabent que hi havia pendent una sentència del Tribunal Constituci­onal, les vuit escoles que s’havien

Josep Gonzàlez-Cambray és conseller d’Educació

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain