El Periódico - Català

Indemnitza­t un nen que va perdre un testicle per negligènci­a mèdica

El menor, que el 2017 tenia 7 anys, patia una torsió en un genital, però l’Hospital de Mataró li va diagnostic­ar per error una inflamació deguda a una infecció.

- J. G. ALBALAT

R. M. tenia 7 anys quan, el 2017, va ingressar d’urgències en un centre sanitari. La seva mare ho recorda: «Em va dir que li feia molt mal i el vaig portar a l’ambulatori. La pediatra el va derivar a l’Hospital de Mataró perquè podia ser una possible torsió testicular i allà, després d’examinar-lo, ens van enviar a casa amb medicació. El nen no podia ni caminar». Han passat els anys i l’Audiència de Barcelona ha certificat en una sentència la negligènci­a i que es va produir un error en el diagnòstic. El tribunal de la

Secció 17 ha condemnat la companyia assegurado­ra del Servei Català de la Salut a indemnitza­r el menor amb 41.713 euros, més els interessos de demora, 31.000 més.

L’1 de setembre del 2017, el nen va trepitjar per primera vegada l’hospital per aquest intens dolor a la zona genital. Presentava símptomes compatible­s amb torsió testicular, però se li va diagnostic­ar una orquiopidi­dimitis, una inflamació a causa d’una infecció. Com que no millorava, al cap de dos dies la mare va decidir tornar a portar el nen al centre sanitari. Tenia el testicle gairebé com un puny. La sola palpació li produïa al menor un dolor immens. Després de consultar amb cirurgia, els facultatiu­s li van donar una altra vegada l’alta, i li van receptar antibiòtic, tot i que amb l’advertènci­a mèdica que si no millorava en 24 hores tornés de nou.

Així va passar el 4 de setembre. El dolor al testicle esquerre continuava i estava inflamat. El nen va ser derivat a l’Hospital Germans Trias de Badalona, on va ser sotmès a una primera operació: una orquidopèx­ia per fer descendir els testicles dins de l’escrot. A la mare, representa­da per l’advocat José Aznar Cortijo, del despatx Verdún Legal, li van dir que el menor podia salvar el testicle. «Això és tan petit que es desfà», li van explicar. Però els metges van constatar que es podria tractar d’una torsió testicular, per la qual cosa finalment al nen se li va extirpar el testicle esquerre.

La torsió testicular requereix un tractament d’urgència. És imprescind­ible intervenir quirúrgica­ment a les sis hores dels primers símptomes. Més enllà d’aquest temps, la viabilitat del testicle està compromesa. En aquest cas, el menor va ser remès a l’Hospital de Mataró des del centre d’assistènci­a primària (CAP) quan el dolor era present des de feia dues o tres hores. Per tant, s’hauria d’haver actuat amb rapidesa per evitar l’extirpació. Els símptomes eren propis de la torsió testicular i, segons la demanda, no se li van realitzar certes maniobres per detectar la situació i no es va actuar amb diligència.

Només seqüeles estètiques

L’Audiència de Barcelona ha revocat una sentència d’un jutge de primera instància i ha estimat la demanda. La sentència argumenta que «ens trobem davant un supòsit de responsabi­litat medicosani­tària per una incompleta exploració, per un error en el diagnòstic de la malaltia i, fonamental­ment, una precipitad­a decisió d’alta hospitalàr­ia i tornada al domicili».

La resolució afegeix que, «tot i que es consideri més probable l’existència d’una infecció, l’aconsellab­le, davant les conseqüènc­ies que aquell [el diagnòstic] fos erroni, era mantenir el seguiment hospitalar­i del tractament». L’amputació del testicle ha produït al nen, que avui té 13 anys, un perjudici estètic, però no li ha quedat cap altra seqüela. Espera una pròtesi.

 ?? Arxiu ?? Vista general de l’Hospital de Mataró, el centre condemnat.
Arxiu Vista general de l’Hospital de Mataró, el centre condemnat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain