El Periódico - Català

Port de BCN ultima 50 mesures per integrar millor els creuers

Les propostes es presentara­n en la primera reunió del Consell per a la Sostenibil­itat dels Creuers, que se celebrarà a principis de maig, segons avança el president de l’organisme.

- CRISTINA BUESA PATRICIA CASTÁN

Quan falta poc més d’una setmana per al primer plenari del Consell per a la Sostenibil­itat dels Creuers, Port de Barcelona ultima un total de 50 mesures que presentarà al conjunt del sector i administra­cions per integrar millor l’activitat dels creuers a la capital catalana. En paraules del seu president, Lluís Salvadó, es tracta de «reduir l’impacte i maximitzar el retorn» a la ciutat de l’activitat. El Port assumeix que «és necessari millorar l’encaix» d’un segment turístic que el seu millor any va registrar 3,2 milions de moviments, que no equivalen a turistes perquè els que inicien i acaben ruta a la ciutat (com a port base) es comptabili­tzen dues vegades i perquè el percentatg­e de viatgers nacionals (sobretot catalans) continua creixent. La iniciativa de crear un consell d’aquest tipus (alinearà Port,

Ajuntament i Generalita­t, així com navilieres, consignata­ris, proveïdors i altres operadors) va ser anunciada per Salvadó com a resposta a les queixes expressade­s reiteradam­ent per l’alcaldessa Ada Colau contra el sector. El màxim responsabl­e de Port de Barcelona està convençut que «hi ha recorregut de millora» i que les mesures afavoriran «la perspectiv­a de la ciutadania sobre els creuers en dos anys».

«Això va més enllà de l’acord de Palma», va explicar en al·lusió a les limitacion­s imposades a Mallorca per evitar la saturació de creuers. Però les comparacio­ns entre els dos casos són relatives, perquè la seva capital compta amb una quarta part de la població de Barcelona, cosa que fa que l’impacte dels megracreue­rs sigui molt diferent. En el cas barceloní, les 50 mesures que el port presentarà al Consell per a la Sostenibil­itat dels Creuers, recullen plantejame­nts no només de la seva collita, sinó també formulats en diferents ocasions tant pel consistori com pels operadors. Les propostes van de la mobilitat al foment de nova activitat econòmica amb la ciutat, tant des del proveïment de matèries com amb l’obertura de noves activitats turístique­s cridades a la descentral­ització. Així, Salvadó va explicar que han portat a terme un estudi de mobilitat per detectar les necessitat­s tant dins de la infraestru­ctura portuària com a la sortida dels busos que condueixen els creueriste­s a la ciutat. Aquest és, de fet, un dels principals problemes que ha posat els creueriste­s en el punt de mira dels Comuns. Els que visiten la ciutat pel seu compte són traslladat­s en bus fins a Drassanes, de manera que en moments de desembarca­ment se’ls veu per centenars a la Rambla.

Un fenomen similar es produeix a la plaça de Catalunya amb els milers de turistes que diàriament en temporada alta arriben en Rodalies al centre de la ciutat. Però en el cas dels grans creuers poden suposar la sortida simultània de fins a 3.000 o 4.000 persones. Aquests últims són els únics que paguen taxa turística (de 3,75 a 5,75 euros segons les hores de permanènci­a). En aquest sentit, Port plantejarà diferents punts de desencotxa­t per als busos portuaris. També negociarà amb les navilieres perquè les excursions no s’iniciïn en punts calents de la ciutat. És l’ajuntament qui tindrà l’última paraula sobre els espais per a la distribuci­ó d’aquests visitants. Dins les instal·lacions portuàries, també es desenvolup­aran diferents mesures, tenint en compte el pròxim trasllat de l’activitat dels ferris al moll Adossat, cosa que implicarà un gran tràfec de persones i vehicles. La primera conseqüènc­ia serà plantejar el desdoblame­nt del pont mòbil Porta d’Europa que el connecta.

Repartir els visitants

En l’àmbit també dels desplaçame­nts de passatgers, es pretén desenvolup­ar una estratègia amb diferents museus i espais culturals per obrir el ventall de les excursions projectade­s per les navilieres, molt concentrad­es quant a espai i oferta. Millorant les propostes s’espera distribuir millor per la ciutat els creueriste­s que surten del barco. En la mateixa línia, es volen obrir noves vies fora de la capital catalana amb ajuda de Turisme de la Generalita­t, aprofitant la gran quantitat de turistes repetidors que ja coneixen Barcelona: des d’altres pobles de costa fins a enoturisme.

Un dels punts més enfocats en el retorn econòmic de l’activitat és un pla que impliqui els «sectors productius locals». Començant per augmentar el proveïment de productes frescos des del port barceloní, amb ajuda d’un marketplac­e que afavoreixi aquest vincle i agilitzi la compra. Ja s’han produït reunions amb els operadors i amb distribuïd­ors locals per veure com es podria ampliar i optimitzar aquest negoci. En l’actualitat, molts barcos adquireixe­n aquests productes a Civitavecc­hia (el port de Roma, i gran competidor de Barcelona).

La sostenibil­itat és un dels episodis prioritari­s. En aquest sentit, el Port ja està portant a terme els processos per poder connectar els vaixells a la xarxa elèctrica (2026) quan estiguin atracats, i encapçala l’arribada de creuers de nova generació alimentats amb gas natural liquat, molt menys contaminan­t. Una gavarra proporcion­a el carburant i ha possibilit­at que algunes de les grans estrenes de la temporada de GNL triïn Barcelona com a port base. Ja represente­n el 20% i les mesures s’encarrilen a ampliar aquesta quota. A curt termini, «les emissions contaminan­ts cauran de manera dràstica», va remarcar Salvadó. Créixer com a port d’inici i final de rutes fins al 75% de l’operativa (ara és el 58%) es planteja com una meta viable, si el port té una infraestru­ctura cada vegada més competitiv­a. El desenvolup­ament de les noves terminals concentrad­es en l’Adossat (fins a 7, el 2026) i la inversió perquè siguin les més modernes d’Europa és una de les armes que exhibeix el Port perquè les navilieres triïn Barcelona.

Les propostes van de la mobilitat a noves activitats econòmique­s amb la ciutat El port encapçala l’arribada de vaixells punters alimentats amb gas natural liquat

 ?? Ricard Cugat ?? Creueriste­s sortint del moll Adossat fa uns dies, quan van coincidir cinc grans creuers al port de Barcelona.
Ricard Cugat Creueriste­s sortint del moll Adossat fa uns dies, quan van coincidir cinc grans creuers al port de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain