El Periódico - Català

¿Per l’Església o pel civil?

- Laura Estirado

Després de Setmana Santa comença la temporada forta de casoris. Per això, la setmana passada va coincidir a la capital catalana la celebració de la Barcelona Bridal Fashion Week (BBFW), la segona cita més important en el món del sector nupcial. I és que la indústria de la moda nupcial espanyola és la més important d’Europa i la segona més exportador­a del món al darrere de la Xina, segons dades del saló, que certifica que al nostre país es fabriquen gairebé un milió de vestits de núvia a l’any, si bé gairebé el 80% de la producció es ven a l’exterior.

Però, pel que sembla, les parelles cada vegada es casen menys. Segons les últimes dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), a Espanya es van celebrar un total de 148.588 casaments el 2021, la xifra més baixa de tota la sèrie històrica, si no es té en compte l’any 2020, que, per culpa del coronaviru­s, només es van celebrar 87.481 enllaços. El 1960 es van registrar 236.877 matrimonis, una taxa que es va mantenir durant aquella dècada fins a arribar al pic més alt el 1975, amb 271.347 matrimonis. Any de rècord. Però, amb l’arribada de la democràcia, les bodes van començar a disminuir any rere any i moltes parelles van decidir que no calia passar per l’altar ni pel registre civil per compartir una vida junts. Aquest 2023, Bodas.net, una de les plataforme­s de referència del sector nupcial, ha actualitza­t la radiografi­a matrimonia­l a Espanya preguntant què prefereixe­n els nuvis per al dia del seu casament: ¿cerimònia religiosa o civil? Just en l’època en què molts es troben en plena organitzac­ió de l’enllaç per a aquest 2023, en què s’espera un repunt del 5% respecte al 2019, últim de prepandèmi­a. A Espanya, les cerimònies civils represente­n el 56% dels enllaços, davant el 44% de les religioses, segons el Libro imprescind­ible de las bodas, en què han col·laborat el professor d’Esade Carles Torrecilla, i Google.

Aquest estudi també mostra que en les bodes religioses hi ha una hegemonia absoluta del culte catòlic (98%). A més, la majoria d’aquestes cerimònies (73%) inclouen missa. La forma de vida de les noves generacion­s, les múltiples possibilit­ats i formes de celebrar les bodes i el fet que cada cop hi ha més parelles que volen personalit­zar fins al mínim detall del seu enllaç són, probableme­nt, factors que influeixen en aquesta tendència. Per exemple, la moda aquest any és plantejar la festa com un autèntic festival de música. En aquest sentit, amb els anys, la percepció que es tenia dels casaments ha anat canviant. Si en un primer moment representa­va el primer pas per anar a viure junts i formar una família, actualment ja no és un motiu tan generalitz­at per a tots els tipus de parella. Segons aquest estudi, el principal motiu per al 71% de les parelles que decideixen passar per l’altar és per fer un pas més en la seva relació. Només el 7% ho fa per tenir fills i el 2% per anar a viure junts. I és que una de cada cinc parelles que es casa ja té fills, i nou de cada 10 ja conviuen abans de donar el sí, vull.

Demanda d’oficiants

Aquest canvi ha fet que algunes profession­s, com les d’oficiants de cerimònies, estiguin actualment en ple auge: la demanda va créixer l’últim any un 11%. Unes dades que corroboren que les parelles opten més per casaments civils. El mateix estudi assegura que els matrimonis civils disposen d’un pressupost més curt que els religiosos. En concret, entorn dels 21.000 €. Les noces religioses solen ser de més pressupost; en concret, un 24% més. A Espanya, la mitjana d’edat de les parelles que es casen és de 34 anys. No obstant, les edats varien segons si es tracta d’una boda religiosa o civil: mentre que en les religioses la mitjana se situa en els 34 anys, en les civils és de 36.

 ?? Marta Pérez / Efe ??
Marta Pérez / Efe
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain