El Periódico - Català

L’Espai Barça ja té inversors

Les xifres de l’operació

- MARCOS LÓPEZ

Es van conèixer les grans xifres de l’Espai Barça. Però el Barça no va entrar en el detall del finançamen­t, tancat i firmat ahir amb 20 inversors que aportaran 1.450 milions d’euros després de mesos i mesos de complexes negociacio­ns en un enverinat clima financer. Gairebé un mes després del dia pactat (31 de març) per anunciar aquesta operació va emetre el club un comunicat amb els grans trets d’un pla liderat per Goldman Sachs i JP Morgan en la recerca dels diners necessaris per aixecar el nou estadi.

No s’aclareix el tipus d’interès, però el Barça assegura amb rotunditat que el finançamen­t no requereix la «garantia patrimonia­l del club ni hipoteca de l’estadi», a més de precisar que «l’estructura del finançamen­t és amb algunes de les principals entitats financeres de prestigi en l’àmbit internacio­nal», tot i que no revela si en aquest pla s’hi inclou la construcci­ó del nou Palau, que tenia un cost inicial de 420 milions.

A 5, 7, 9, 20 i 24 anys

El Barça començarà «a repagar l’operació una vegada que les obres de l’Estadi hagin finalitzat», revelant que obtindrà 247 milions d’euros anuals per l’explotació comercial que generarà cada any. El club encara no precisa quina part d’aquesta quantitat estaria destinada a pagar ja el crèdit reclamat a aquests 20 inversors. Ni tampoc ha informat la junta de Laporta, que s’ha compromès a aportar més detalls en una pròxima compareixe­nça davant la premsa de la qual encara no hi ha data, de com s’aniran tornant aquests 1.450 milions. «Té diferents trams a 5, 7, 9, 20 i 24 anys i amb una estructura flexible, que compta amb un període de carència».

La junta tampoc va revelar quina quantitat del total s’anirà retornant en aquells cinc terminis que va anunciar el Barça, que en aquest procés s’ha sentit «complement­at per partners de referència, com és el cas de Goldman Sachs, JP Morgan, JLL, PérezLlorc­a, DLAPiper, Key Capital Partners, Legends i IPG 360, entre d’altres». Afirma, a més, el club que aquesta operació «confirma, una vegada més, la credibilit­at» que té el Barça «als mercats financers», malgrat que va anar a la recerca dels diners en el pitjor moment per la crisi bancària i la pujada dels tipus d’interès.

I a poc de més d’un mes de l’entrada de les grues al vell Camp Nou (ha de ser a inici de juny), l’entitat ha obtingut la capacitat econòmica per aixecar el nou temple blaugrana, que tindrà una capacitat de 105.000 persones, totes sota cobert, i augmentarà així l’aforament, que ara és de 94.000.

La intenció del club és estar any i mig a l’exili de Montjuïc, fet que implicarà, com a mínim, deixar d’ingressar 93 milions d’euros. El pla del Barça és tornar al nou estadi el novembre del 2024, encara que sigui amb un 60% d’aforament, per coincidir, a més, amb el 125è aniversari de la fundació del club. I abans del juny del 2026 hauria d’estar totalment aixecat el nou Camp Nou, dissenyat per Nikken Sekkei, un estudi d’arquitectu­ra japonès que va És el màxim dels terminis de devolució dels préstecs

El club no revela encara els tipus d’interès ni si el nou Palau ara en queda fora

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain