El Periódico - Català

Els forats de la llei de vivenda

La possible desviació al lloguer turístic, de temporada o per habitacion­s, posa en perill la norma

- EDUARDO GONZÁLEZ DE MOLINA associat a la University College of London-Institute of Innovation and Public Purpose

Estem en plena tramitació parlamentà­ria. Aquest dijous la llei de vivenda anirà al ple del Congrés. I tot apunta que, una vegada aprovada per les Corts, tindrem llei vigent a meitat de maig. Com deien els romans, «¡Alea iacta est!», ¡La sort està tirada! No obstant, els daus de la fortuna són capritxoso­s, i aquesta llei podria (i potser s’hauria) de posposar. La pressa és mala consellera. És indubtable que la llei de vivenda és un avenç històric i significa un canvi de paradigma. Però hi ha alguns punts de fuga que s’han de tapar. La potencial desviació de les vivendes de lloguer habitual al lloguer turístic, de temporada o per habitacion­s posa en perill aquesta llei.

És cert que la llei diu que es promourà un grup d’estudi per proposar en sis mesos una regulació del lloguer de temporada. Una puntada de peu cap endavant. El risc és que s’aprofiti l’interval per desviar ara les vivendes. Pel costat del lloguer per habitacion­s, el mateix. No existeix una regulació específica. Només el Codi Civil el regula, igualant una relació de poder desigual. Les dues modalitats ja s’han demostrat com una via de fuga. Els primers van servir per eludir el control de lloguers català. I els segons han eludit la limitació estatal del 2% a l’IPC.

El lloguer turístic (VUT) ofereix una altra fuga donades les seves altes rendibilit­ats sense importar les externalit­ats negatives, no només en termes de convivènci­a veïnal sinó en expulsió dels veïns via increment de preus. Malgrat la posició inicial de les plataforme­s turístique­s, hi ha evidència empírica que mostra que els barris amb alta concentrac­ió de VUT fan pujar fins a un 7% el preu dels lloguers al reduir l’oferta de vivenda habitual. La UE n’ha pres nota i està camí d’aprovar una normativa europea que limiti l’especulaci­ó turística inspirada en el cas de Barcelona.

Després de l’explosió descontrol­ada de VUT entre el 2011 i el 2014, es van prendre mesures decisives. A Barcelona, el Govern de Trias havia deixat més vivendes turístique­s que públiques (9.000 vs. 7.500) i davant això el Govern de Colau va impulsar una moratòria per després aprovar un Pla d’Ordenació (PEUAT) que limitava la concessió de llicències a les zones més turístique­s, juntament amb una política de control i sanció amb un equip de 70 persones que van reduir 6.000 VUT il·legals. Així es va controlar el fenomen i ja han baixat el nombre de VUT. Per la seva banda, el Govern de Carmena va aprovar un pla especial que considerav­a les VUT com a serveis terciaris d’hostalatge, i en va limitar molt l’activitat. Gràcies a això hi ha menys de 100 VUT amb llicència. No obstant, el Pla d’Inspecció de Carmena va ser abandonat pel Govern d’Almeida. No obstant, aquestes i altres mesures van ser recorregud­es. El PEUAT va ser tombat als tribunals i va haver de fer-se’n un altre.

La insegureta­t està servida i la jurisprudè­ncia ha deixat molt retallada la capacitat reguladora dels ens locals. Per això, és clau que la llei de vivenda incorpori que la declaració de mercat tensionat pot implicar la limitació de VUT i, per tant, la necessitat de la modificaci­ó dels instrument­s urbanístic­s que comporti la suspensió de llicències. Així només es tancarà el cercle i la llei no tindrà fugues legals. A posteriori, l’efectivita­t de la llei la determinar­à la denúncia dels moviments de vivenda i la voluntat política de controlar i sancionar la norma. No perdem aquesta oportunita­t històrica.

La UE va camí d’aprovar una normativa que limiti l’especulaci­ó turística

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain