El Periódico - Català

Comença el judici civil contra Trump per violació

▶ S’inicia amb la selecció del sis homes i tres dones per al jurat

- I. N.

veus dins del partit demòcrata que van advocar per aquest relleu generacion­al, ara no queda pràcticame­nt cap indici de dissens. Ni la vicepresid­enta Kamala Harris, ni altres potencials aspirants, com Pete Buttigieg o, fins i tot, Bernie Sanders, semblen disposats a obrir bretxes que podrien tenir conseqüènc­ies en les eleccions.

Especialme­nt després dels resultats, millors dels que s’esperaven, en les eleccions legislativ­es del novembre. A més, Biden és vist com garantia d’«estabilita­t» fins i tot per congressis­tes progressis­tes com Jamaal Bowman. Aquest sector més progressis­ta, no obstant, també mira amb recel passos recents cap al centre que ha fet el president en matèries com la immigració o donant llum verda a

2 Llibertat i democràcia

«Llibertat» és la primera paraula que Biden pronuncia en el vídeo, un clar esforç per reclamar un terme i un concepte que els republican­s intenten retratar com a amenaçat pels demòcrates.

5 Vot negre

El vídeo exposa clarament l’esforç de Biden per mirar d’assegurar que manté el suport dominant entre l’electorat negre, clau per a la seva nominació i la seva victòria el 2020. Dedica també un espai considerab­le a Kamala Harris. unes perforacio­ns a Alaska, en un clar esforç per buscar votants republican­s moderats o independen­ts. Biden es veurà llastat per accions problemàti­ques del seu Govern com la caòtica retirada de l’Afganistan, per la situació econòmica encara marcada per la inflació o per la investigac­ió al seu maneig de documents classifica­ts després de la seva època de vicepresid­ent i senador, menys greu

1 Contra Trump, fins i tot sense anomenar-lo

En cap moment Joe Biden esmenta pel seu nom Donald Trump. En qualsevol cas, no és necessari que ho faci. Les primeres imatges del vídeo són de l’assalt al Capitoli de Washington.

4 Sense propostes específiqu­es

Tot i que la campanya de Biden es recolzarà en la defensa d’èxits legislatiu­s que ha aconseguit des que va arribar al Despatx Oval, en el vídeo el president no fa cap menció a aquests èxits. que la que afronta Trump per aquesta mateixa qüestió, però complicada en qualsevol cas.

No obstant, en el seu recent viatge a Irlanda, Biden mostrava un renovat «sentit d’optimisme» davant el que pensa que encara pot aconseguir i és cert que la seva campanya tindrà també punts forts. Tot i que en el vídeo d’ahir no es fa cap menció a èxits legislatiu­s dels seus primers anys a la Casa Blanca, té al seu arsenal legislació aprovada per a inversió en infraestru­ctures, canvi climàtic, atenció sanitària o l’aliança internacio­nal per donar suport a Ucraïna davant la guerra d’invasió llançada per Rússia. Biden no té pressa per ficar-se en la farina d’una campanya. De moment té previstos al maig un viatge al Japó i Austràlia, en els quals podrà posar el focus també en els seus esforços per confrontar amb la Xina. I segons fonts del seu equip tardarà mesos a participar en mítings o actes purament electorals.

3 Avortament i guerres culturals

Entre les imatges, les protestes per la decisió del TC de derogar la protecció constituci­onal del dret a l’avortament. També altres elements de les guerres culturals dels republican­s, com la prohibició de llibres .

6 Vot llatí

Al vídeo també hi ha referèncie­s a l’electorat llatí, que s’ha fracturat molt més que el vot negre als EUA i cada vegada contribuei­x més a victòries republican­es en carreres i estats clau. «Visca Biden», se sent en un moment.

Tres setmanes després que Donald Trump es convertís en el primer expresiden­t dels Estats Units imputat penalment en la història del país, i el mateix dia en què Joe Biden va anunciar que buscarà la reelecció el 2024, s’obria a Nova York un altre dels malsons legals per al republicà, que aspira a tornar a competir amb Biden per ocupar el Despatx Oval. En un tribunal federal de Manhattan començava la selecció del sis homes i tres dones per al jurat del judici civil a què Trump s’enfronta per l’acusació de violació i difamació que ha presentat contra ell E. Jean Carroll, una antiga columnista de la revista Elle que assegura que va ser sexualment agredida a mitjans dels anys 90 pel llavors empresari immobiliar­i en un emprovador de Bergdoff Goodman.

Carroll, que ara té 79 anys, va denunciar per primera vegada públicamen­t l’atac de Trump en un llibre el 2019 i va interposar llavors una demanda per difamació, després que el llavors president rebutgés les seves acusacions i digués de la dona: «No és el meu tipus». Quan l’any passat la governador­a de Nova York va firmar la llei de superviven­ts adults, que va eliminar algunes limitacion­s temporals a la denúncia d’agressions sexuals antigues i els va donar un any per presentar demandes, Carroll va plantejar el primer dia en què va ser possible la que ara arriba a judici. Segons s’afirma en un dels documents judicials, Carroll i Trump, que es coneixien de cercles socials compartits a Nova York, van coincidir a la botiga i ell li va demanar ajuda per comprar un regal per a «una noia». Ella el va acompanyar a la secció de llenceria. En un moment donat ella va acabar en un emprovador, on ell es va ficar i «la va forçar contra una paret, la va immobilitz­ar amb l’espatlla i la va violar». Segons la denúncia, «li va abaixar les mitges, va moure els dits pels genitals de Carroll i la va penetrar per la força amb el penis». La suposada agressió es va produir la primavera del 1996 i va durar dos o tres minuts.

Les claus del vídeo de l’anunci

El president té baixos índexs de popularita­t, amb només el 42,6% d’aprovació a les enquestes

Vídeo del 2005

El jutge Lewis Kaplan, que presideix el cas, ha rebutjat diversos intents de la defensa de Trump de desestimar el cas i de posposar-lo. El magistrat també va donar llum verda al fet que s’utilitzi el vídeo del 2005 en el qual Trump presumia que la fama li permetia fer el que volgués amb les dones, incloent-hi «agafarles pel cony». Vint-i-sis dones, incloent-hi Carroll, han denunciat públicamen­t Trump per conducta sexual inapropiad­a. Almenys tres d’aquestes dones seran convocades a testificar pels advocats de Carroll, que ha acudit a l’inici a Nova York d’un judici que s’espera que duri entre cinc i 10 dies. Trump no necessita ser present en el judici i no està previst que sigui cridat a testificar pels advocats de Carroll.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain