El Periódico - Català

Tensió a Israel per les protestes en la commemorac­ió del Dia dels Caiguts

▶ Aldarulls a les portes dels cementiris enterbolei­xen la solemnitat de la jornada

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Cada any es repeteix la mateixa tradició. Un país sencer muta del dol a la gresca de la nit al dia. La primera jornada, Israel plora els seus soldats caiguts en combat i les víctimes del terrorisme amb visites a les tombes encara calentes i discursos als cementiris. Al sortir de nou el sol, els carrers exploten d’alegria en el seu Dia de la Independèn­cia, marcat en funció del calendari hebreu. Però aquest any, les tradicions s’alteren. El tens clima polític va forçar ahir diversos diputats i alguns dels membres més incendiari­s del Govern de Binyamin Netanyahu a retirar-se de les seves intervenci­ons previstes per a un dels dies més simbòlics al país.

Tot i així, això no va evitar que el país visqués el Dia dels Caiguts més tens en anys. Esbroncade­s i enfrontame­nts a les portes dels cementiris militars van entelar la solemnitat de la jornada. A Beersheba, al sud d’Israel, la necròpolis es va tancar al públic envoltada de grans mesures de seguretat abans del discurs de l’incendiari ministre de Seguretat Pública, Itamar Ben Gvir. Tot i que fa setmanes que les famílies afligides demanen que els polítics que no han fet el servei militar no comparegue­ssin durant aquesta jornada de dol, Ben Gvir s’hi va negar. «M’encanten les famílies en dol», va dir al mitjà israelià Ynet dies abans de la seva compareixe­nça. «Faré un discurs d’estadista i abraçaré totes les famílies, incloses aquelles que no em volen», va anunciar.

Però els presagis es van convertir en realitat. Després de la cerimònia, els seus defensors i detractors es van enfrontar als afores del cementiri militar. Les famílies es van cridar entre elles i algunes es van barallar físicament en una mostra de la polaritzac­ió que domina la societat israeliana. Tot i que Israel compleixi 75 anys avui amb molt a celebrar, l’ambient no està per a gaires festes. Després de l’arribada al poder de l’Executiu més ultradretà de la història de l’Estat hebreu fa uns mesos, el país s’ha dividit fins a nivells mai vistos.

Esbroncade­s i crits

Netanyahu va demanar la setmana passada que les famílies en dol es mantingues­sin unides el Dia dels Caiguts i va firmar un document amb els líders de l’oposició que demanava deixar les disputes fora dels cementiris. Diumenge una sèrie de ministres i membres de la Knesset de la coalició, aquells sense experiènci­a militar o mal vistos per les autoritats de seguretat, van anunciar que cancel·larien les seves aparicions en les cerimònies oficials. Tot i així, molts ministres van ser rebuts amb esbroncade­s i crits de «vergonya». També els manifestan­ts van interrompr­e els discursos cantant l’himne nacional. Molts van decidir engalanar les tombes amb cartells a favor de la democràcia. Alguns van expressar la seva intenció de boicotejar els actes tant ahir com del Dia de la Independèn­cia, com faran molts dels membres de l’oposició.

Aquesta setmana les manifestac­ions s’han traslladat als cementiris, i és que els carrers s’han fet petits per encaixar aquest nivell d’indignació.

El país celebra avui els 75 anys de la seva independèn­cia amb la població dividida i els carrers encesos

 ?? Rodrigo Jiménez / Efe ?? El personal de les Forces Armades que va intervenir en l’evacuació del Sudan, ahir a Torrejón de Ardoz.
Rodrigo Jiménez / Efe El personal de les Forces Armades que va intervenir en l’evacuació del Sudan, ahir a Torrejón de Ardoz.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain