El Periódico - Català

El conflicte al Sudan fa témer un auge de migracions al Mediterran­i central

▶ L’ACNUR expressa la seva preocupaci­ó per la situació als països fronterers

- IRENE SAVIO

Organitzac­ions no governamen­tals i treballado­rs humanitari­s han expressat la seva preocupaci­ó davant la possibilit­at que augmentin els viatges de migrants a Itàlia a través del Mediterran­i central, per la inestabili­tat al Sudan. La raó, diuen, és l’esclat del conflicte en aquest país, cosa que amenaça amb nous moviments poblaciona­ls.

«Si hi ha inestabili­tat en un país, el normal és que les persones es moguin», argumenta Francesco Creazzo, de SOS Méditerran­ée. Per aquesta raó, «el que és possible, i molt probable, és que augmentin les sortides», va afegir, al ser preguntat per aquest diari. De fet, segons l’oenagé, alguns migrants procedents del Sudan ja han arribat en els últims dies a la ciutat italiana de Bari (sud), tal com es va informar a través d’un comunicat. Entrevista­da per Efe, la infermera Marika Borettaz, de l’equip mèdic del Cos de l’Orde de Malta, ha fet declaracio­ns similars. «Sí, segur que hi haurà un augment perquè ja abans d’aquesta crisi el Sudan era un dels països dels quals ja rebíem més immigrants, per la qual cosa de segur que hi haurà un augment d’aquesta nacionalit­at en les arribades a les nostres costes», va afirmar Borettaz, que actualment es troba operant amb la Guàrdia Costanera i la Guàrdia de Finanza italianes en el rescat d’immigrants al Mediterran­i central.

Des de la tardor de l’any passat els desembarca­ments de migrants a Itàlia han augmentat de manera constant, segons el Ministeri d’Interior transalpí. Tan sols des d’inicis d’any, el país ha rebut unes 36.000 persones provinents de la ruta del Mediterran­i central, quatre vegades més que les del 2022 i el 2021. El Sudan, de moment, no figura entre les 10 primeres nacionalit­ats declarades pels migrants en el moment del desembarca­ment a Itàlia. No obstant, el Sudan és fronterer amb Egipte, país que figura tercer en aquesta mateixa llista. I, en una nota del 20 d’abril, l’agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) s’ha manifestat «greument» preocupada per les conseqüènc­ies de noves persones refugiades procedents del Sudan a un altre país fronterer, el Txad.

«A l’est del Txad ja viuen més

El centre d’acollida de Lampedusa, per a 400 persones, està ple des de fa setmanes

de 400.000 persones refugiades procedents del Sudan i les noves arribades suposen un desafiamen­t addicional per als serveis públics i els recursos del país, que es troben al límit de la seva capacitat», alerta l’ACNUR.

Amb aquest escenari, el ministre d’Interior italià, Matteo Piantedosi, va viatjar ahir a l’illa siciliana de Lampedusa, a la qual en les passades hores van arribar 23 embarcacio­ns amb gairebé 900 migrants a bord. No obstant, el pla del Govern italià, que dies enrere va declarar l’estat d’emergència migratòria per la situació, és encara incert. De fet, el centre d’acollida de Lampedusa, amb capacitat per a 400 immigrants, es troba des de fa setmanes ple i en aquests moments allotja més de 2.200 persones que segueixen a l’espera de ser traslladad­es a altres estructure­s del país.

 ?? Menahem Kahana / AFP ?? Soldats i civils, durant la celebració del Dia dels Caiguts en un cementiri militar de Jerusalem, ahir.
Menahem Kahana / AFP Soldats i civils, durant la celebració del Dia dels Caiguts en un cementiri militar de Jerusalem, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain