El Periódico - Català

L’extrema dreta crispa la visita de Lula al Parlament de Portugal

▶ El president del Brasil participa en una encesa sessió abans de viatjar avui a Espanya

- LUCAS FONT

La tensió per la visita a Portugal del president del Brasil, Lula da Silva, va arribar al seu punt àlgid ahir durant el seu discurs al Parlament, el dia de l’aniversari de la Revolució dels Clavells. Poc després de començar la seva intervenci­ó, els diputats del partit d’extrema dreta Chega, que van accedir a l’hemicicle minuts després de l’entrada del mandatari brasiler, van mostrar banderes ucraïneses i pancartes acusant-lo de corrupte i van colpejar la bancada en senyal de protesta per la seva presència en una data tan assenyalad­a per als portugueso­s.

El president del Parlament, el socialista Augusto Santos Silva, va intervenir poc després per reprendre els diputats ultres. «Prou d’insults, prou de degradar les institucio­ns, prou d’avergonyir Portugal», va dir Santos Silva, visiblemen­t irritat. No és la primera vegada que el president de la Cambra s’enfronta a l’extrema dreta, la tercera força política a l’hemicicle amb 12 diputats. «Demano disculpes en nom del Parlament portuguès per l’incident i agraeixo el seu coratge i educació», va afegir després del discurs de Lula da Silva.

El president del Brasil va evitar confrontar directamen­t amb els diputats ultres durant la seva intervenci­ó i es va limitar a criticar les actituds autoritàri­es: «Visca la llibertat, visca la democràcia, i no al feixisme», va etzibar per tancar el seu discurs. A la seva sortida de l’hemicicle, Lula da Silva va assegurar estar acostumat a aquest tipus de protestes però va llançar un dard a l’extrema dreta: «Quan no tenen res a fer, fan aquestes escenes de ridícul. No sé com miraran els seus fills i els seus pares quan arribin a casa».

«Prou d’insults, prou de degradar les institucio­ns», avisa irritat el president de la Cambra lusitana

Protestes per la visita

La visita del mandatari brasiler durant les celebracio­ns pel 49 aniversari de la Revolució dels Clavells ha estat marcada per la polèmica des que va ser anunciada. Tant Chega com el partit Iniciativa Liberal –la quarta força al Parlament– van mostrar el seu desacord per la presència de Lula da Silva en la sessió solemne a la Cambra, una cosa que va obligar a excloure el seu discurs dels actes commemorat­ius pel final de la dictadura, que es van celebrar més tard. Les polèmiques paraules de Lula da Silva poc abans de la visita, en les quals va criticar el subministr­ament d’armes a Ucraïna per part de la Unió Europea i dels Estats Units, van afegir més llenya al foc.

Malgrat les crítiques, el líder brasiler es va mostrar contundent en la seva condemna a la invasió russa. «La Revolució dels Clavells ens mostra que una política militar que s’enfronta a un poble que lluita per la llibertat no podrà vèncer. Cap solució serà duradora si no es basa en el diàleg i en la negociació política. Condemnem la violació de la integritat territoria­l a Ucraïna», va assegurar Lula da Silva, que va destacar els llaços que uneixen al Brasil i Portugal en la defensa dels valors democràtic­s.

Mentre la tensió augmentava a l’interior de l’hemicicle, a l’exterior centenars de partidaris i detractors de Lula da Silva es van concentrar en dues manifestac­ions separades per les forces de seguretat. Malgrat la preocupaci­ó inicial, els dos grups no es van trobar i no es van produir enfrontame­nts violents. La tensió entre defensors i detractors del mandatari, no obstant, és lluny d’apagar-se a Portugal, on resideixen prop de 300.000 brasilers, la comunitat estrangera més nombrosa del país.

La visita del líder brasiler a Portugal ha servit per reprendre les relacions bilaterals entre els dos països i acostar de nou el gegant llatinoame­ricà a la Unió Europea. Lula va volar després a Espanya on avui es reunirà amb el president Sánchez i amb el rei Felip VI.

 ?? Patricia de Melo Moreira / AFP ?? Diversos diputats portugueso­s exhibeixen cartells contra la visita del president brasiler, Lula da Silva, ahir.
Patricia de Melo Moreira / AFP Diversos diputats portugueso­s exhibeixen cartells contra la visita del president brasiler, Lula da Silva, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain