El Periódico - Català

Joan Carles torna a Abu Dhabi sense suavitzar la relació amb Felip VI

▶ L’emèrit tanca una visita discreta després de passar sis dies a Espanya, però segueix sent el principal problema de la Zarzuela

- PILAR SANTOS Álex Sàlmon

Joan Carles I va arribar ahir a la tarda a la seva casa d’Abu Dhabi després de passar sis dies a Galícia i Euskadi. Segons fonts coneixedor­es de la ruta de l’avió, l’aparell va aterrar als Emirats Àrabs Units a prop de les set de la tarda. L’emèrit va tancar una segona visita a Espanya que no s’ha assemblat en res a la primera, del maig del 2022. Aquesta vegada l’excap d’Estat s’ha mostrat discret i prudent davant els mitjans de comunicaci­ó, el mateix tarannà que han exhibit també els amics que l’han acompanyat a Sanxenxo (Pontevedra) i els que parlen sovint amb ell, sobretot des de Madrid i Palma de Mallorca. El resultat ha sigut un viatge de perfil baix, com desitjava la Zarzuela, tot i que és aviat perquè aquest canvi tingui un impacte en Felip VI. La relació entre pare i fill continua sent distant, segons fonts de l’entorn de l’emèrit.

Per a la Zarzuela, Joan Carles I continua sent el seu principal problema. L’autoexili a Abu Dhabi, l’agost del 2020, va estar pactat entre els dos monarques i també amb el Govern de Pedro Sánchez, però les visites de l’emèrit són un element distorsion­ador per al seu successor al tron, com mostra la distància que la Casa del Rei intenta mantenir amb qualsevol cosa que faci l’excap d’Estat. En aquesta visita només ha emès dos missatges: que Felip VI es va assabentar per la premsa del viatge i que, malgrat algunes informacio­ns llançades pel mateix Joan Carles I, és mentida que es veiés amb Carles III en la seva estada de dos dies a Londres (Regne Unit), primera escala a Europa abans d’arribar a Espanya.

Segons les fonts citades, pare i fill parlen per a ocasions molt especials, com els aniversari­s familiars, i poc més. Les seves dues últimes trobades han sigut per funerals. El d’Isabel II, al setembre de l’any passat, i el del rei Constantí de Grècia, al gener d’aquest any. Perquè, si en la visita del 2022 Joan Carles I va volar a Madrid per veure la seva família abans de tornar a Abu Dhabi, aquesta vegada no ho ha fet. En cap moment la Zarzuela esperava una visita del que va ser el seu inquilí més de quatre dècades.

El tour de l’excap d’Estat va començar el dilluns dia 17, quan va sortir de l’emirat cap a Londres, on va estar sopant amb amics en un club exclusiu i va anar al futbol a veure el Reial Madrid-Chelsea. Dimecres va agafar de nou l’avió privat i va volar fins a l’aeroport de Vigo (Pontevedra), per anar a Sanxenxo i sortir a navegar amb la tripulació del ‘Bribón’. En el municipi gallec es va allotjar a casa del seu amic Pedro Campos, com ja va fer en el viatge de l’any passat. El desig de l’emèrit és poder revalidar el títol de la categoria 6m en el campionat que se celebrarà el setembre a l’illa de Wight (Regne Unit).

Revisió mèdica

Diumenge a la tarda, també amb discreció i sense anunciar-ho prèviament, Joan Carles I va volar a Vitòria, on el monarca va tenir diverses visites amb metges. Del seu aeroport és d’on va marxar ahir, a les 11.15 hores, amb rumb a Abu Dhabi. El Govern, mentrestan­t, ha acollit aquesta segona visita de l’excap d’Estat amb una enorme distància.

Ningú pot dir que Clara Ponsatí s’estigui rebel·lant contra el jutge Pablo Llarena. Al contrari. L’escrit presentat pel seu advocat justifican­t la seva absència al Tribunal Suprem significa que es pren seriosamen­t la justícia espanyola, tot i que sigui amb sorna. Les declaracio­ns poden tenir unes gotes de fanfarrone­ria com el fet de tenir molta feina a Brussel·les. Però forma part del teatre pel qual, des del primer moment, ha decidit optar l’eurodiputa­da. La seva detenció, absolutame­nt legal, com va assegurar en una entrevista el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, també va tenir molt de teatral. És el joc.

El jutge també està disposat a jugar. L’estratègia se centra en el fet que els mateixos arguments que se li presentin es tornin en contra de Ponsatí. Que l’espai judicial possible sigui cada vegada més petit, delimitant les defenses i utilitzant-les. «Si vostè té immunitat –sembla dir el jutge– «doncs acrediti-la». La jugada dilatòria té un estil semblant al que fa servir l’advocat de l’acusada. S’obren cinc dies per construir un redactat que argumenti sobre aquesta immunitat i el jutge Llarena respongui.

És clar que el relat utilitzat per la independen­tista, inspirat en una Espanya de justícia sospitosa, va decaient entre els mateixos eurodiputa­ts. La seva detenció a la plaça de la Catedral, amb càmeres i micròfons, i la seva posterior posada en llibertat, acompanyad­a de la normalitat de la jornada festiva on va disfrutar, entre editors i escriptors, entre ciutadans i roses, d’un Sant Jordi assolellat, no sembla sospitosa.

Podríem dir que Llarena n’ha après. Ens trobem davant el ball d’una dilatació de terminis i accions recurrents, pot ser que fins i tot divertit Potser s’estudia a les universita­ts d’aquí a uns anys. De molts.

¿Algú vol una ordre de detenció? L’única que sembla disposada a jugar amb aquesta regla és Clara Ponsatí. Però veient l’estat de l’independen­tisme i, sobretot, del moment electoral, si es pot evitar, doncs gairebé millor.

 ?? L. Rico / Efe ?? El rei emèrit puja les escaletes de l’avió privat a Vitòria.
L. Rico / Efe El rei emèrit puja les escaletes de l’avió privat a Vitòria.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain