El Periódico - Català

ERC supera el seu rècord de llistes i Junts no compleix els seus objectius

▶ Els republican­s sumen 836 candidatur­es per al 28-M, per 728 dels postconver­gents

- XABI BARRENA / FIDEL MASREAL SARA GONZÁLEZ

Mentre ERC bat rècords propis de nombre de llistes electorals de cara als comicis locals del 28 de maig, JxCat no compleix l’objectiu autoimposa­t. Així, tancat el termini fixat per la llei electoral per a la inscripció de les llistes electorals, els republican­s han registrat 804 candidatur­es, superant les 802 de la convocatòr­ia prèvia, el 2019. A elles s’hi ha de sumar les 32 llistes en EMD (entitats municipals descentral­itzades), superant també les 22 de fa quatre anys, amb la qual cosa arriben a les 836 llistes. En paral·lel, Junts ha presentat 728 llistes, davant les 181 del PDECat (el 2019, abans de l’escissió puigdemont­ista, les dues marques van anar de la mà en 772 municipis). Amb tot, l’objectiu del secretari general, Jordi Turull, era el d’arribar a les 800 llistes.

El PSC, per la seva banda, es presentarà en 617 municipis. La lectura dels socialiste­s catalans és que estan en «un bon moment» tant a nivell quantitati­u com qualitatiu a l’hora de presentar candidatur­es. «Tenim molta més acollida que anys enrere, quan els moments àlgids del procés no ens va posar les coses fàcils», asseguren fonts de la direcció, que consideren que ara estan en una línia ascendent cap al camí de recuperar el màxim històric de llistes, que van ser les 772 que van embastar el 2007.

Els Comuns es presenten amb 174 llistes i, tot i que no han aconseguit el repte inicial d’arribar a les 200 candidatur­es, consideren una fita haver aconseguit minimitzar la fragmentac­ió i la disparitat de sigles de l’espai, ja que aquesta vegada Catalunya en Comú i Podem Catalunya no s’enfrontara­n en cap municipi i es presentara­n sota el paraigua d’En Comú Podem.

Més enllà de la qüestió numèrica, ERC destaca que presentarà llistes electorals a totes les capitals de comarca de Catalunya, incloent-hi aquelles localitats, com Viella i el Pont de Suert, en les quals en l’última convocatòr­ia electoral no van ser presents.

Entitats descentral­itzades

Turull va afirmar que el partit ha aconseguit aquesta quantitat de llistes, juntament amb 20 entitats municipals descentral­itzades, gràcies a «un esforç per arribar a acords amb moltes formacions territoria­ls». Així, Junts estarà en totes la capitals de comarca juntament amb Impulsem Penedès, Impulsem Lleida, Demòcrates i MES (Moviment d’Esquerres). Diversos municipis en els quals Junts competirà de la mà de forces locals són Arenys de Mar, Vilaseca, la Bisbal, Pineda de Mar, Tortosa, Deltebre, Sant Pol de Mar i Martorell.

Quant als diferents territoris, on més candidatur­es s’ha presentat en percentatg­e és a l’àrea de Barcelona. A les comarques de Lleida, Junts presenta llistes en el 71% de municipis; a Tarragona, en el 64%, i a Girona, en el 78%. Turull va explicar, sobre la intenció d’arribar a 800 llistes: «Si marques la xifra de 800 és fàcil superar la de 700, no hem volgut forçar la màquina perquè en molts municipis s’ha optat per fer llistes al marge dels partits».

 ?? Maria Pratdesaba / ACN ?? Ester Capella, número tres per Barcelona, i Ernest Maragall.
Maria Pratdesaba / ACN Ester Capella, número tres per Barcelona, i Ernest Maragall.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain