El Periódico - Català

«Catalunya exemplific­arà com d’inhabitabl­e serà la Terra si no s’actua»

- GABRIEL UBIETO

— ¿En quina situació ecològicam­ent parlant? — I grans riscos... estem,

— Estem davant un perill imminent d’extinció, la sisena que viu el planeta. Anem camí de perdre en 70 anys la meitat de les espècies que hi ha hagut aquí durant milers d’anys. Hem de transforma­r completame­nt el nostre sistema econòmic, com ens relacionem amb la natura, com investigue­m científica­ment... El mateix manual d’instruccio­ns que hem seguit per provocar aquesta crisi no ens pot treure d’ella, necessitem noves solucions. Tothom està espantat. La gent pensa «alguna cosa està passant i no puc controlar-ho». Nevades massives en llocs com Califòrnia, quan mai hi ha nevat; inundacion­s primaveral­s seguides de sequeres estivals, temperatur­es extremes al Mediterran­i… Tot el planeta està canviant d’una manera que no entenem i estem començant a adonar-nos que la Terra és molt més poderosa del que pensàvem i que nosaltres, com a espècie, som molt més petits del que crèiem. Hem de convertir l’actual por en esperança i les possibilit­ats en una oportunita­t. Grans crisis generen grans oportunita­ts.

— Sens dubte. Per cada grau que la temperatur­a puja a causa dels gasos amb efecte hivernacle, l’atmosfera extreu un 7% més de les precipitac­ions del sòl. Hem de repensar tot el paradigma econòmic. Amb un nou sistema de comunicaci­ons, d’energia, mobilitat i per assegurar l’aigua. Això implica canviar els fonaments dels governs, així com eduquem els nostres fills i com ens relacionem amb la natura. L’inici del final de l’actual era dels combustibl­es fòssils va començar amb la crisi del 2008 i el col·lapse del sistema bancari.

— Però els combustibl­es fòssils encara juguen un paper vital en guerres com la d’Ucraïna

— Serà l’última guerra pels combustibl­es fòssils, així ho espero. La Comissió Europea està ara convençuda d’abandonar-los.

— Però precisamen­t una de les primeres reaccions dels estats va ser buscar proveïdors alternatiu­s, mirant cap al gas del nord de l’Àfrica.

— Sí, és cert que alguns països van optar per això, però la línia de la Comissió Europea és una altra. Tenen clar que l’energia solar i l’eòlica són les més barates, no emeten factures. La qüestió és si podem fer la transició a temps, perquè ens estem quedant sense i els mitjans de comunicaci­ó amb prou feines en parlen.

—¿Creu que governs com els dels EUA o la Xina es prenen seriosamen­t la crisi climàtica?

— Absolutame­nt. I ho fan perquè no els queda cap altre remei. Anem cap al capítol final, tothom s’està mirant de reüll i tothom perdrà. Hem de passar de la geopolític­a a la biopolític­a.

— D’allà la seva idea de «bioregions», coherents amb els ecosisteme­s, no amb les fronteres.

— Exacte, la crisi climàtica no entén de fronteres, sinó d’ecosisteme­s. El Mediterran­i, amb els seus 22 estats, és l’ecosistema més en risc. S’està escalfant més ràpid que qualsevol altre i algunes de les seves regions poden arribar a ser inhabitabl­es el 2050. Sense renunciar als governs nacionals o regionals, hem d’escalar cap a un nou nivell de governabil­itat. Als EUA ja hi ha les bioregions, la Xina també les està desenvolup­ant i li garanteixo que en el pròxim mandat de la Comissió Europea hi seran, l’hi garanteixo.

— ¿Quin paper tindrà Catalunya en aquestes bioregions?

— Catalunya està en una posició única. La mediterràn­ia o serà punta de llança del canvi o l’exemple del que passarà a la resta del món si no actuem. Espanya hi pot jugar un paper clau, especialme­nt ara que al juliol ocuparà la presidènci­a del Consell de la UE. La Unió pel Mediterran­i, amb la seva seu a Barcelona i que agrupa tots els estats mediterran­is, tant del sud com del nord, és una idea dorment que a partir de juliol s’ha d’activar i Barcelona ha de tenir un paper de lideratge.

— ¿Com afectarà aquesta transició les grans empreses?

— Dell, Microsoft, Google... Totes aquestes companyies no existiran en 40 anys. Algunes mutaran i d’altres simplement desapareix­eran. La primera i segona revolució industrial exigien una centralitz­ació dels processos. La tercera, la que estem vivint, just al contrari. La crisi climàtica implica canvis continus i això és difícil per a les grans corporacio­ns i fàcil per a les petites. És el moment de les cooperativ­es.

— ¿I com afectarà l’ocupació?

— Amb prou feines res del nostre món està dissenyat per a la crisi climàtica, tot ha de ser canviat. Comunicaci­ó, energia, logística... són oportunita­ts massives de feines. Si perdem aquesta oportunita­t veurem un món a partir de la segona meitat del segle en el qual no voldrem viure. Estem vivint el canvi més gran en la història del planeta, però també som l’espècie amb més capacitat d’adaptació als canvis.

— ¿Té recorregut la setmana laboral de quatre dies en aquesta transforma­ció?

— Sí, sens dubte. El capitalism­e s’ha instal·lat en una contradicc­ió. La tecnologia cada vegada és més barata i substituei­x més treballado­rs. Però sense molts treballado­rs amb capacitat per consumir i que comprin els seus productes, no té sentit. Així que o reduïm el nombre de treballado­rs, o cal reduir la setmana laboral. I hem de distribuir millor els salaris. No pot existir la desigualta­t que existeix actualment en la qual 100 corporacio­ns acumulen un terç del PIB mundial.

— ¿Confia en les noves generacion­s per a aquest canvi?

— Absolutame­nt. Per primera vegada en la història les generacion­s més joves, els mil·lennistes i els Z, es veuen a si mateixos com espècies en extinció. Han d’introduir-se en els negocis, en la societat civil i en la política per estendre aquesta actitud.

«Espanya pot tenir un paper clau, especialme­nt ara en la presidènci­a del Consell de la UE»

 ?? Zowy Voeten ?? L’economista i sociòleg Jeremy Rifkin, durant la seva visita a Barcelona.
Zowy Voeten L’economista i sociòleg Jeremy Rifkin, durant la seva visita a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain