El Periódico - Català

La UE imposa a les plataforme­s digitals més control de la desinforma­ció

- SILVIA MARTINEZ

La Comissió Europea va publicar ahir la llista de cercadors i plataforme­s digitals que seran objecte d’una supervisió i un control reforçat. En total, 17 plataforme­s en línia i dos motors de cerca que sumen 45 milions d’usuaris actius mensuals i que tindran quatre mesos, fins al 25 d’agost, per complir les noves obligacion­s previstes en la llei de serveis digitals (DSA): des de donar més protecció als usuaris i els menors fins a identifica­r i reduir una àmplia gamma de riscos sistèmics que inclouen els continguts il·legals i la desinforma­ció.

Els dos motors de cerca són Bing i Google, mentre que les 17 plataforme­s afectades pels controls addicional­s, designades en funció de les dades d’usuaris que havien de publicar per al 17 de febrer, seran Alibaba AliExpress, Amazon Marketplac­e, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube i Zalando. «Comença el compte enrere perquè plataforme­s en línia i motors de cerca compleixin plenament les obligacion­s especials que els imposa la DSA», va celebrar el comissari d’indústria, Thierry Breton.

«La llei aportarà transparèn­cia i responsabi­litat a les plataforme­s i motors de cerca i donarà als consumidor­s més control sobre la seva vida en línia», va afegir la vicepresid­enta Margrethe Vestager. Les plataforme­s hauran de protegir els usuaris en línia, inclosos els menors, avaluant i mitigant els seus riscos sistèmics i proporcion­ant eines sòlides de moderació de continguts. Això, sosté l’Executiu comunitari, significa capacitar els usuaris perquè puguin obtenir informació clara de les plataforme­s sobre per què se’ls recomana determinad­a informació i tinguin dret a excloure’s dels sistemes de recomanaci­ó basats en perfils.

 ?? Ferran Nadeu ?? Dos treballado­rs de la construcci­ó.
Ferran Nadeu Dos treballado­rs de la construcci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain