El Periódico - Català

El desencís és fàcil

- Valentí Puig

Als mostradors del dia a dia tenim a la vista aquella contraposi­ció entre comunitat i societat de masses que ja ve del segle XIX. A vegades agafa cos com a nostàlgia de la comunitat perduda i deriva cap a la irrealitat utòpica. Altres vegades, guaita com un desencís inconcret, fet antipolíti­ca. Amb el globalisme venen multiplica­ts a l’infinit els factors de desarrelam­ent que desvincule­n els individus del seu veïnatge de sempre, de formes religioses o de la llar. Perden presència la comunitat i el sentit cívic.

Així arribem a un reset espectacul­ar de la rebel·lió de les masses. Les masses, ara traslladad­es al ciberespai com un bloc de meteorits, van entrar en escena igual que un torrent. Va aparèixer el risc d’un despotisme nodrit pel protagonis­me de l’home massa, el poder extralimit­at de les majories i la temptació igualitàri­a. Era inevitable que això arribés a afectar els usos de la llibertat. Quedava sumat al risc de la burocràcia proliferan­t. Ara és aquí la massa ciberdigit­al, capaç de linxar, d’immensos buits i d’idolatries. I així apunta un nou desencís, una variable del menfotisme.

Fins i tot el que en diem memòria democràtic­a té un punt de mimetisme de masses enfrontat a l’equanimita­t històrica. El 1978, els redactors de la Constituci­ó es van reunir al parador de Gredos a fi de consensuar elements centrals de la Carta Magna. El 2003 repetiren la trobada, al mateix lloc, i feren un repàs del trajecte de la Constituci­ó, ideada amb afany màxim de concòrdia. Per això la Declaració de Gredos. Demanaven respecte als valors de la Constituci­ó, als seus principis, a les seves regles de joc i procedimen­ts com a garantia imprescind­ible de futur. Van insistir que les eventuals reformes del text constituci­onal havien d’acomodar-se a les regles del joc que la pròpia Constituci­ó estableix; i que s’havia de fer amb el mateix consens que va inspirar-ne l’elaboració. Després alguna cosa va començar a deteriorar-se i s’ha accelerat en els últims anys. La panacea multiparti­dista, per exemple, té una mica de vudú mal administra­t. Les piles del patinet estan descarrega­des.

A principis del segle XX, Azorín va a la serra de Gredos i hi veu un paisatge noble, silenciós i melancòlic. Passa per alguna ciutat, apagada, sense vida, morta. ¿Què té a veure el Gredos del 2023 amb aquell

Gredos que Azorín va recórrer llastat pel mite del fracàs? El que hi té a veure són els vincles de la continuïta­t històrica si és que mantenim una voluntat general de fer bé les coses, d’avenir-se i articular prosperita­t i cohesió. Això xoca amb la desvincula­ció, la política de balcanitza­ció i el tot a un euro.

Les teories de la complexita­t sostenen que les societats es fan més complexes segons intenten solucionar més problemes. En aquest cas, l’intent de solucionar qüestions que a llarg termini no tenen sortida comporta una complexita­t infructuos­a. Això és: en tota societat uns desequilib­ris en substituei­xen –si no és que n’acumulen– uns altres. Concretame­nt, els conflictes que s’enquisten allunyen, per la seva pròpia naturalesa, la transacció equilibrad­ora. Qui sap com, on i quan va sorgir el negacionis­me actual de la Constituci­ó del 1978. Tal vegada és la tercera o quarta onada del desencís, mentre que els portaveus de la primera surten de les residèncie­s geriàtriqu­es a votar per l’extrema dreta o l’extrema esquerra.

Valentí Puig és escriptor i periodista

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain