El Periódico - Català

Un pas endavant en la medicina preventiva

-

Un pla pilot posarà en marxa a partir del mes de juny, a 38 hospitals, nou dels quals a Catalunya, un programa de cribratge a la recerca de casos de càncer de pulmó entre la població espanyola de 50 a 75 anys que fumi o sigui exfumadora. La iniciativa promoguda per la Societat Espanyola de Pneumologi­a i Cirurgia Toràcica (Separ) promou la realitzaci­ó d’un TAC per detectar de manera precoç lesions pulmonars que puguin resultar canceroses abans que es manifestin símptomes de la malaltia. Aquest nou avenç en el camp de la medicina preventiva servirà per valorar si aquest cribratge s’uneix definitiva­ment als tres programes ja àmpliament implantats a Espanya i inclosos a la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut per detectar anticipada­ment els casos de càncer de mama, el càncer colorectal o el càncer de coll uterí.

Hi ha epidemiòle­gs que qüestionen, malgrat el consens al qual han arribat nou societats mèdiques espanyoles, la conveniènc­ia de generalitz­ar una prova radiològic­a costosa no només en els casos en què hi hagi símptomes sospitosos sinó en el conjunt de la població consumidor­a o exconsumid­ora de tabac, davant la necessitat de reforçar les campanyes contra el tabaquisme i facilitar l’accés als programes de deshabitua­ció d’aquesta dependènci­a. No hi ha d’haver, amb tot, cap contradicc­ió entre una cosa i l’altra, de la mateixa manera que la promoció d’hàbits de vida saludable que poden reduir la incidència d’altres tipus de tumors va de la mà de les mesures per detectar de manera precoç el seu desenvolup­ament i reduir en conseqüènc­ia la mortalitat.

Tot i que aquesta campanya de detecció dels càncers de pulmó requereixi instrument­s de diagnòstic­s més sofisticat­s, més cars i que suposen una dosi de radiació més gran que la detecció del càncer de còlon a través de les traces de sang als excrements, les citologies per prevenir el càncer de cèrvix o les exploracio­ns radiològiq­ues per detectar els tumors mamaris, la incidència d’aquesta patologia explica que es plantegi la implementa­ció d’aquesta campanya. El càncer de pulmó és el que més morts produeix al món, i també a Espanya, just per sobre dels de còlon, pàncrees, mama i pròstata.

Els resultats de les campanyes de cribratge més consolidad­es són clares. Per exemple, entre el 2002 i el 2020, mentre que la incidència del càncer de mama a Espanya va augmentar de 106 a 126 casos per 100.000 dones a l’any, la mortalitat va descendir en el mateix període de 29 a 22,8 per cada 100.000 dones. En el cas del càncer de còlon, el cribratge aconseguei­x disminuir ja a curt termini la mortalitat entre un 30% i un 35%: de cedir les resistènci­es a practicar-se la prova, se salvarien fins a 3.500 vides a l’any.

De moment, l’examen amb TAC toràcics de la població fumadora, en una població de prova de 50.000 persones, és un pas previ a la seva possible implantaci­ó generalitz­ada l’any 2028. Si s’aconseguei­xen replicar els resultats d’altres països, en els quals aquest tipus de cribratge ha reduït el 24% la mortalitat per càncer de pulmó, estarà plenament justificat que es generalitz­i en l’oferta de serveis de la sanitat pública espanyola.

El cribratge per detectar càncer de pulmó pot ser compatible amb les campanyes contra el tabaquisme

L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain