El Periódico - Català

Fracàs de la UE per eliminar substàncie­s químiques nocives

Més de 150 entitats consideren que el full de ruta dissenyat per la Comissió Europea no ha complert el que va prometre fa un any.

- SILVIA MARTINEZ

Fa un any que la Comissió Europea va posar en marxa el seu full de ruta per eliminar les substàncie­s químiques més perilloses per a la salut i el medi ambient del mercat europeu però el pla, segons l’Oficina Europea de Medi Ambient (EEB en les seves sigles en anglès), una xarxa que reuneix més de 150 organitzac­ions mediambien­tals ciutadanes, ha resultat un fracàs.

«El full de ruta de les restriccio­ns no ha complert les seves promeses, tant en termes de velocitat com d’enfocament. Exactament un any després del seu llançament, s’han posat en marxa algunes noves restriccio­ns d’acord amb el calendari, però està clar que moltes tenen un abast limitat i, per tant, no assoleixen el nivell d’ambició fixat», assenyalen en un informe publicat ahir.

En total, el full de ruta aspira a prohibir fins a 7.000 substàncie­s químiques d’aquí al 2030, «cosa que suposaria un enorme avanç respecte a les aproximada­ment 2.000 que la UE ha eliminat progressiv­ament en els últims 14 anys, més que cap altra regió del món», afirma l’EEB. El problema és que una cosa són les intencions i una altra els fets i l’anàlisi de progressos elaborada per membres dels grups ecologiste­s mostra un resultat molt diferent.

Fins ara, s’han presentat prohibicio­ns de 14 grups químics. Dues d’aquestes, segons les oenagés, «prou» fortes i àmplies per impedir que es produeixin la majoria dels danys. Onze grups més cobreixen, no obstant, només un petit nombre de substàncie­s químiques o els seus usos, «cosa que permet que continuï la gran majoria de la contaminac­ió i els seus impactes», mentre que un altre grup és redundant.

Les oenagés denuncien que, d’acord amb els plans, només es restringir­ien cinc dels 148 bisfenols, cosa que deixaria sense controlar-ne dotzenes. «Els avanços han sigut lents, amb terminis legals incomplert­s en gairebé tots els casos, de vegades durant anys, i exempcions proposades de fins a 12 anys, cosa que drea unes ‘vacances normatives’ efectives», denuncia l’informe, que culpa de la falta d’avanços la pressió que exerceix la indústria química, el quart sector industrial més potent de la UE.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain