El Periódico - Català

Catalunya retirarà el concert a les escoles que segreguen per sexe

La Conselleri­a d’Educació s’acull a l’última resolució del Constituci­onal i sol·licitarà la retirada de les mesures cautelars del TSJC que van permetre a aquests centres mantenir la subvenció.

- MONTSE BARAZA

El Departamen­t d’Educació va viure com una «victòria històrica» la resolució del Tribunal Constituci­onal que rebutjava el recurs de Vox contra la llei d’educació, la Lomloe o llei Celáa, i avalava els articles que prohibeixe­n el finançamen­t públic de les escoles que segreguen per sexe. La sentència és un «aval jurídic» als posicionam­ents del Govern, que l’octubre del 2021 va acordar no renovar els concerts a les escoles que separen nens i nenes a les aules. Llavors, dues escoles (Viaró i Camp Joliu) van recórrer i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar unes mesures cautelars que a la pràctica van permetre a aquests centres de l’Opus Dei mantenir aquests concerts. Ara, després del pronunciam­ent del TC, el Govern sol·licitarà la retirada d’aquestes mesures cautelars perquè, en compliment de la llei, aquests centres educatius deixin de rebre subvencion­s.

Escoles en blanc i negre

Així ho va avançar ahir el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en un article a EL PERIÓDICO, poc abans que el Consell Executiu acordés la mesura en la seva reunió. «Quan es notifiqui de manera definitiva la sentència del Constituci­onal, el Departamen­t d’Educació, a través dels serveis jurídics de la Generalita­t, demanarà deixar sense efecte les mesures cautelars i tan aviat com sigui possible retirarà el finançamen­t a les escoles que separen nens i nenes de les aules», va anunciar Cambray. «És el nostre deure. No volem escoles en blanc i negre finançades amb els diners de tots», va afegir. La sentència del TC recull que de la Constituci­ó en «deriva un model educatiu pluralista, però no tots els models educatius han de rebre ajudes ni han de tenir un dret subjectiu a la prestació pública». Així, assenyala que «el tribunal ha examinat si la prohibició de finançar públicamen­t l’educació diferencia­da és contrària a la igualtat d’alguns dels drets educatius, i conclou que no ho és».

Aquest posicionam­ent és el que dona arguments jurídics al Govern. «No volem destinar ni un euro públic als centres educatius que separen nens i nenes a les aules», va continuar Cambray. Per la seva banda, l’associació de famílies Fapel,

que entre les seves 300 AFAs acull també les de les escoles de l’Opus Dei, va assegurar que aquestes famílies «acataran, com no pot ser de cap altra manera, la normativa en vigor i les sentències dels tribunals», tot i que es «reserven els drets» que la llei els dona. Pendents de conèixer de primera mà el literal de la sentència, Fapel va considerar que «la nota del TC destaca l’absoluta validesa constituci­onal del model d’educació diferencia­da», però «també va assenyalar el component ideològic de la decisió d’una administra­ció de concertar o no les escoles».

Fapel considera que «la nota del TC destaca la validesa de l’educació diferencia­da»

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain