El Periódico - Català

Clonar actors morts o guions escrits per IA

Un treball de recerca presentat ahir pel Clúster Audiovisua­l de Catalunya analitza com la intel·ligència artificial està modificant el món del cine i la producció de vídeo.

- JUAN MANUEL FREIRE

¿Hem de tenir por de la intelligèn­cia artificial? Per als que hem crescut amb les històries sobre la rebel·lió de Skynet, el sistema informàtic que dirigeix les màquines en la saga Terminator, aquesta pregunta és retòrica. Però com amb tots els avenços tecnològic­s més imparables, potser l’opció més saludable sigui estrènyer-li (virtualmen­t) la mà i admetre’n les possibilit­ats. Aquestes últimes, i més en concret les aplicades al camp audiovisua­l, són l’objectiu d’estudi central de l’Informe Switch: L’audiovisua­l augmentat, treball d’investigac­ió presentat ahir pel Clúster Audiovisua­l de Catalunya. Un intent bastant exhaustiu d’explicar, amb xifres i casos pràctics, com els últims avenços de la IA (i inmersivid­ad i blockchain, dues tecnologie­s capitals més de l’audiovisua­l augmentat) estan transforma­nt cadenes de valors molt establerte­s. Per a això se serveixen dels exemples de tres centenars d’empreses, productes o experiènci­es de tot el món, incloent Catalunya.

Ja comencem a veure com afecta la intel·ligència artificial la producció musical: fent-te taral·lejar per casa una cançó de Drake i The Weeknd que, en realitat, no han cantat ni Drake ni The Weeknd. L’‘Informe Switch’ se centra particular­ment en l’impacte de la nova tecnologia sobre la producció i postproduc­ció audiovisua­l. Això inclou, una mica com amb Heart in my sleeve, la creació artificial de música, però també de textos de ficció, guions, diàlegs, dibuixos i fins i tot vídeos, tot i que aquests de moment curts i simples. En l’apartat d’escriptura criden l’atenció, sense acabar d’espantar, una eina com Dramatron, que pot generar un esborrany complet d’un guió de pel·lícula o televisió, sempre mà a mà (és una manera de parlar) amb humans. Quant a generació d’imatges, DALL-E 2 i sistemes similars permeten generar dibuixos, pòsters i personatge­s en qüestió de segons. Make-A-Video, de Meta, fa possible crear seqüències curtes o vídeos similars a d’altres. El que tot això signifiqui per als múltiples oficis del cine comença a fer molta més por, tot sigui dit, que un exèrcit de T-1000. Un altre assumpte espinós és que la generació artificial de música, textos o imatges parteix de l’anàlisi d’obres creades prèviament, gairebé sempre sense que es demani permís als autors de les esmentades obres. L’Informe Switch no es basa en l’optimisme cec sinó que fa front a aquests dubtes.

Agilitzant els processos

Segons el treball del Clúster, la IA permet «reduir de manera substancia­l les tasques repetitive­s dels processos d’animació i VFX», i ajuda així els animadors «a centrar-se en els aspectes més creatius». Cada vegada és més senzill modificar l’edat dels actors, clonar els ja morts o crear-los a partir de zero, una especialit­at de l’empresa Ziva Dynamics. I cada vegada és més curta la distància entre veu humana i sintètica, com demostren els audiollibr­es d’Apple narrats pels artificial­s Jackson i Madison.

Però fins i tot als mateixos platós i sets de gravació hi comença a haver una presència cada vegada més gran de la tecnologia: «grans parets de pantalles led, motors de generació d’imatges virtuals i mecanismes de tracking de càmeres i il·luminació dinàmica» s’uneixen per aconseguir resultats tan convincent­s com els vistos a The mandaloria­n o la plorada 1899. Fa dos mesos, Gestmusic va inaugurar una gran pantalla virtual d’avantguard­a, amb pantalla led principal de 100 metres quadrats, a la seva seu de Sant Just Desvern. Altres àrees del treball fan referència a la (una mica esllanguid­a) aposta pel metavers i els últims avanços en el mercat de les realitats virtual i augmentada, a més del constant moviment en les operacions amb NFT.

 ?? Gestmusic ?? La pantalla virtual avantguard­ista de Gestmusic a la seva seu de Sant Just Desvern.
Gestmusic La pantalla virtual avantguard­ista de Gestmusic a la seva seu de Sant Just Desvern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain