El Periódico - Català

Pla per evitar caos viaris amb el trasllat del Barça a Montjuïc

Els aficionats no podran accedir amb cotxe més enllà de la base de la muntanya. El trajecte fins a l’estadi s’haurà de completar a peu o en transport públic, segons les previsions.

- JOAN DOMÈNECH

El Barça s’esforça a suavitzar tots els inconvenie­nts que suscita l’accés a Montjuïc ara que en serà un inquilí durador (un any i mig) però temporal, amb el trasllat de l’equip mentre duren les obres del Camp Nou. La falta d’hàbit d’acudir a la muntanya, amb l’enyorat, llunyà i breu estiu del 1992, amenaça de deixar abandonats (és una exageració) els nois de Xavi Hernández, que segurament jugaran a l’estadi Lluís Companys amb l’etiqueta de campions de Lliga. Va presentar el pla de mobilitat del Barça Jordi Portabella, director de Sostenibil­itat de l’entitat, que en virtut del seu càrrec va avançar que hi hauria enormes restriccio­ns per als desplaçame­nts en vehicles privats i la promoció del transport públic en totes les modalitats. I així serà. En quedaran vetats, excepte les credencial­s que es concedeixi­n a personal del club, futboliste­s i serveis (seguretat, sanitaris, policies). Hi haurà un aparcament per a autocars i un altre de motociclet­es.

Veto al cotxe

El cotxe, per a l’aficionat corrent, queda prohibit. O parcialmen­t prohibit. Es permetrà fins a la base de la muntanya, no més. A partir d’aquí s’hi dibuixa un perímetre protegit pel qual l’accés cap a l’estadi només podrà efectuar-se principalm­ent amb transport públic o amb vehicles de mobilitat personal com bicicletes i patinets. O caminant. Els vehicles es podran aparcar en un pàrquing de la Fira i en un altre adjunt al carrer del Foc, que ascendeix al camp des del passeig de la Zona Franca. D’allà partiran, des de dues hores abans del partit, combois en grups de tres llançadore­s cada quatre minuts.

Les escales mecàniques seran reversible­s, de pujada abans dels partits i de baixada després. Igual que el carrer del Foc, en sentit d’ascens abans i de descens després, com va avançar aquest diari. La plaça d’Espanya, punt de partida i arribada de 10 línies d’autobús, dues de metro i vuit de Ferrocarri­ls, aglutinarà la sobreocupa­ció quan jugui el Barça. «Hem descobert el funicular», va admetre Portabella, com una modalitat per canalitzar l’accés i el buidatge de l’estadi. L’exregidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, entre altres dels seus càrrecs, va destacar la «capacitat d’absorció», l’accés pedestre i la proximitat de les línies 2 i 3 de metro.

«La primera recomanaci­ó és que els aficionats hauran de sortir abans de casa del que ho fan ara», va dir Portabella. Arribar a l’estadi requerirà més temps. L’afirmació contenia l’anunci que hi hauria activitats col·laterals al partit per fomentar l’accés esglaonat. La inversió destinada a preparar els accessos a l’estadi ascendeix a 5.899.100 euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain