El Periódico - Català

Un idil·li entre Barcelona i Springstee­n nascut el 1981

Una mostra als jardins del Palau Robert rememora el concert que el nord-americà va oferir al Palau d’Esports amb les fotografie­s que va fer aquell dia Francesc Fàbregas.

- IGNASI FORTUNY

Pocs inicis de relació tenen tants testimonis com el de la parella Bruce Springstee­n - Barcelona. Unes 7.000 persones van ser presents en aquella primera cita entre la ja llavors estrella del rock –encara no ídol de multituds– i la capital catalana al Palau d’Esports de Montjuïc. Un concert històric –gestionat pel promotor Gay Mercader– celebrat el 21 d’abril de 1981 i per al qual van faltar per vendre alguns centenars d’entrades (per cert, a 900 pessetes, poc menys de sis euros). «A partir d’ara us portaré dins del meu cor», va clamar Springstee­n cap al final de l’actuació, que va durar poc més de tres hores.

Dels presents, un va tenir una visió excepciona­l: Francesc Fàbregas, que llavors treballava per a la revista musical Vibracione­s, va exercir com a fotògraf oficial del concert contractat per la discogràfi­ca CBS. Durant anys, la llegenda d’aquest concert, que va suposar el primer del Boss a Espanya (llavors tenia 31 anys i ara en té 73), va anar creixent tant com la dimensió que ha adquirit després el seu protagonis­ta. D’aquella nit, Dave Marsh va deixar escrit en el llibre On tour 1968-2005: «Cap públic que jo hagi conegut ho ha demostrat tota la nit [amb referència a la cançó Prove it all night] com aquell del 1981. Ni a Barcelona ni enlloc. Va ser el concert més gran al qual mai he assistit».

Quaranta-dos anys després d’aquest enamoramen­t sobtat entre l’artista de Nova Jersey i Barcelona, una exposició als jardins del Palau Robert rememora aquell dia amb les fotografie­s de Fàbregas. I tot això a pocs dies de la tornada de Springstee­n a la ciutat (parada gairebé sempre obligada a les seves gires) per a un doble concert: 28 i 30 d’abril a l’Estadi Olímpic.

Així, el Palau Robert acull una exposició fotogràfic­a, comissaria­da pel mateix Fàbregas i dissenyada per Oscar Cusidó, que

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain