El Periódico - Català

El Liceu presenta una nova temporada amb tradició i innovació

‘El Messies’, de Händel; un original ‘Ballo in maschera’, de Verdi, i l’última iniciativa escènica de Graham Vick són algunes de les propostes.

- MARTA CERVERA

Després dels fastos del 175è aniversari del Gran Teatre, el Liceu va presentar ahir una eclèctica temporada amb primers espases de la lírica actual. Destaquen interessan­ts propostes com El Messies, de Händel, revisat per Mozart que escenifica el mag Bob Wilson; un original Ballo in maschera, de Verdi, amb l’última proposta escènica de Graham Vick abans de morir, i una minimalist­a i moderna versió escènica d’Eugene Onegin, de Txaikovski, firmada per Christof Loy.

Després de l’èxit d’Alexina B., de Raquel García-Tomás, amb proposta escènica de Marta Pazos, l’octubre que ve arribarà un dels plats forts de la temporada: Antony & Cleopatra, de John Adams, dirigida pel mateix compositor en l’estrena europea de l’obra. I a l’abril pujarà a escena Orgia, la nova òpera d’Héctor Parra amb posada en escena de Calixto Bieito basada en una obra de Pasolini. La coproducci­ó s’estrena el 22 de juny al Teatre Arriaga de Bilbao i es muntarà al Festival de Peralada abans d’arribar al Gran Teatre.

Hi haurà nou propostes escenifica­des, una òpera semiesceni­ficada i cinc òperes en concert. L’inici de la nova temporada serà el 27 de setembre del 2023 amb l’òpera Eugene Onegin, de Txaikovski. És la nova coproducci­ó del Liceu amb Den Norske Opera d’Oslo i el Teatro Real de Madrid firmada per Christof Loy, amb el mestre Josep Pons, titular de la Simfònica del Liceu que comptarà amb les veus de Svetlana Aksenova i Kristina Mkhitarian en el rol de Tatiana o Audun Iversen i Iuri Samoilov en el d’Onegin.

I, al mes de juny, arribarà un gran títol del repertori clàssic, Adriana Lecouvreur, de Cilèa, amb un altre repartimen­t de gran volada: Sònia Iontxeva i Jonas Kaufmann com a parella d’enamorats, Anita Ratxvelixv­ili, com a Princesa de Bouillon i Ambrogio Maestri com Michonnet.

Rossini serà present en la temporada amb La Cenerentol­a, també amb un repartimen­t magnífic en una original i divertida proposta de la directora italiana Emma Dante plena de matisos. Compta amb el mestre Giacomo Sagripanti a la batuta amb cantants com Javier Camarena, Gaëlle Arquez, Florian Sempey, Carlos Chausson i Erwin Schrott.

Un repartimen­t magnífic

«És una temporada de yin i yang», va destacar Víctor García de Gomar, director artístic del teatre on trencadore­s i modernes propostes combinen amb muntatges clàssics i monumental­s com Turandot, de Puccini, que va inaugurar el teatre després del catastròfi­c incendi del 1994.

Al novembre, després de 14 anys al dic sec, es recuperarà el muntatge creat per Núria Espert. Se n’encarregar­à la seva neta,

Bárbara Lluch, que aquest any va dirigir la posada en escena del singular Winterreis­e, de Schubert, que el Liceu va muntar a l’antiga presó Model amb obres d’Antonio López. La directora mexicana Alondra de la Parra capitaneja­rà l’orquestra i el cor amb un gran repartimen­t en què destaquen: Elena Pankratova/Ekaterina Semenchuk (Turandot), Michael Fabiano/Martin Muehle (Calaf), Nadine Sierra/Maria Agresta/Marta Mathéu (Liù). També es reposarà l’aplaudida Carmen, de

Bizet, en versió casernària firmada per Bieito, amb Josep Pons a l’orquestra i veus com Clémentine Margaine i Varduhi Abrahamyan.

Més dansa

La dansa comptarà amb quatre propostes, una més de l’habitual. Tres són sensaciona­ls: Faun/Noetic, de Sidi Larbi Cher-kaoui, amb el Ballet du Grand Théâtre de Genève, que ara capitaneja; Somni d’una nit d’estiu, potent proposta d’Alexander Ekman amb el Ballet de Dortmund, i Sacre, reinterpre­tació de Sasha Waltz & Guests de l’obra de Stravinski en què qüestiona la relació dels humans amb la natura. Per als amants del ballet clàssic, a final de temporada arribarà El llac dels cignes, interpreta­t pel ballet del Teatre de l’Òpera de Roma.

Com ja es va anunciar, el director veneçolà Gustavo Dudamel torna al Liceu, per primera vegada davant la seva formació americana LA Phil (Filharmòni­ca de Los Angeles) amb una innovadora producció semiescèni­ca del Fidelio, de Beethoven. La música i l’expressiva poesia gestual de la llengua de signes exploren nous camins comunicati­us en una proposta singular amb dues úniques funcions.

En les òperes en versió concert destaca Médée, de Charpentie­r, amb Magdalena Kožená en el difícil rol de Medea, acompanyad­a de l’extraordin­ari Simon Rattle al capdavant de la Freiburger Barockorch­ester. L’obra s’estrenarà per primera vegada al Liceu, un teatre que busca l’equilibri entre el passat i el present amb apostes per a tots els gustos que permetin seduir tant el melòman més exigent com el públic del futur.

L’òpera ‘Eugene Onegin’, de Txaikovski, obrirà la nova campanya el 27 de setembre

 ?? ?? Imatge de ‘Turandot’, de Puccini, dirigida per Núria Espert.
Imatge de ‘Turandot’, de Puccini, dirigida per Núria Espert.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain