El Periódico - Català

L’IPC puja al 4,1% amb un impuls menor dels aliments

(+4,4 €) (+0,13 €) ▶ La inflació subjacent, que exclou elements volàtils, es redueix gairebé un punt

- AGUSTÍ SALA

(3,10 €) (4,16 €) 27 de desembre 2022 28 de febrer 2023 (2,80 €) 27 d’abril 2023

Diferència

(4,40 €)

4,96 €

4,10 €

2,69 €

4,23 €

(3,52 €) (1,65 €)

Després de la frenada anotada al març, la taxa d’inflació ha tornat a escalar al mes d’abril fins a situar-se en el 4,1%, gairebé un punt per sobre del 3,3% registrat el mes passat. Aquesta evolució, que suposa en tot cas situar l’augment de l’índex general entorn de la meitat del d’un any enrere, es deu a l’efecte base al comparar-se amb el mes en què es va introduir la bonificaci­ó als carburants i la resta de mesures del decret del 29 de març del 2022.

La inflació subjacent, per la seva banda, que és la més estructura­l a l’excloure els elements més volàtils com l’energia i els aliments no elaborats, s’ha reduït gairebé un punt respecte al mes passat fins al 6,6%, davant el 7,5% de març com a conseqüènc­ia d’un menor augment de preus de la cistella de la compra que, en tot cas, segueix en nivells elevats. Fonts del Govern destaquen que «el conjunt de mesures adoptades el desembre passat continuara­n contribuin­t a esmorteir l’evolució de la inflació», si bé el camí cap a la normalitza­ció encara sembla llarg.

Segons l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE), l’evolució de l’índex de preus de consum (IPC) a l’abril és deguda, principalm­ent, al fet que el descens dels preus de l’electricit­at és menor que el registrat l’abril del 2022, i a l’augment dels carburants, que van baixar l’abril de l’any anterior. En sentit contrari destaca l’evolució dels aliments i begudes no alcohòliqu­es, els preus de les quals augmenten menys aquest mes que l’abril del 2022.

Si la comparació amb un nefast març del 2022 –posterior a l’esclat de la guerra a Ucraïna– va afavorir que el mes passat la

3,84 €

1,59 €

L’augment dels preus del cistell de consum ha sigut inferior que el registrat al març

inflació baixés de cop del 6% (febrer) al 3,3%; en aquesta ocasió, l’anomenat efecte esglaó ha jugat en contra del mes d’abril i s’ha traduït en un repunt de la taxa fins al 4,1%, segons la dada de l’IPC avançat per l’INE, que no serà definitiu fins al 12 de maig.

L’abril del 2022, l’IPC va baixar dues dècimes respecte al mes anterior amb ajuda d’algunes mesures antiinflac­ió que va adoptar el Govern, com el descompte de 20 cèntims per litre de carburant. La taxa anual es va reduir del 9,8% el març al 8,3%. Aquesta mesura es va eliminar l’1 de gener.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain