El Periódico - Català

L’euríbor tanca l’abril amb una nova pujada, fins al 3,757%

▶ La referència per a les hipoteques variables suma un any d’escalada en terreny positiu

- AGUSTÍ SALA

Nou impuls de l’euríbor, la principal referència de les hipoteques a tipus variable. Aquest indicador ha tancat l’abril en el 3,88%, i torna a pujar cap al llindar psicològic del 4%. Amb aquesta taxa de l’euríbor diari a un any, la mitjana d’abril és del 3,757%, que és la que s’utilitza per a la revisió del préstec, que sol ser anual, segons les dades provisiona­ls que haurà de ratificar la setmana que ve el Banc d’Espanya. Després d’aquest resultat mensual, l’euríbor arriba al seu primer any complet en terreny positiu.

Amb aquesta evolució, que manté el percentatg­e en els nivells de fa 15 anys –en concret, del novembre del 2008–, es tornaran a encarir les quotes dels que tenen una hipoteca variable, però també les dels que aspiren a obtenir-ne una per comprar una vivenda. De fet, les dades reflecteix­en un cert alentiment al mercat, com les dades d’hipoteques firmades al febrer, així com l’evolució de les compravend­es.

Com a conseqüènc­ia d’aquesta tendència, l’índex de referència de les hipoteques a tipus variable, que al seu torn és l’interès a què els bancs es presten entre si, manté l’escalada iniciada des d’abril de l’any passat, el primer mes després de sis anys en què l’euríbor diari a 12 mesos va tornar a terreny positiu. Malgrat que a l’abril se suma l’alça mensual número 16, el ritme de pujada és menor. L’abril del 2022, la mitjana de l’euríbor va sortir del territori negatiu i es va situar en el 0,013%. Des d’aleshores no ha deixat d’avançar fins a arribar a la mitjana del 3,757% d’aquest mes d’abril, esperonat per les sis pujades de tipus d’interès que el Banc Central Europeu (BCE) ha estat aplicant des de juliol del 2022.

EVOLUCIÓ DE L’EURÍBOR

Quotes disparades

La principal conseqüènc­ia d’aquest avanç és que els que revisin la hipoteca a l’abril veuran que s’encareix, però a menys ritme que en mesos anteriors. Si entre el gener i el febrer l’augment de la mitjana mensual de l’euríbor va ser de gairebé dues dècimes, entre el febrer i el març va ser d’1,2 dècimes i entre el març i l’abril, de l’1,1.

L’impacte de totes formes és notable entre els que es troben en 2020

 ?? Manu Mitru ?? Construcci­ó de vivenda pública al districte de Sants-Montjuïc.
Manu Mitru Construcci­ó de vivenda pública al districte de Sants-Montjuïc.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain