El Periódico - Català

El Govern investigar­à la possible entrada de dièsel rus a Espanya

▶ Ribera assenyala que «aparentmen­t» els combustibl­es no procedeixe­n de Rússia, però que el seu ministeri estarà «atent»

- SARA LEDO

El Govern espanyol investigar­à l’entrada de dièsel rus a Espanya. Així ho va confirmar ahir la vicepresid­enta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa

Ribera. «El nostre compromís és investigar que és el que està passant amb l’arribada de combustibl­es [de Rússia] que en principi venen amb papers que n’acrediten la procedènci­a correcta, però davant la més mínima sospita el que correspon és investigar si aquests papers són els correctes i si els productes que importen són d’on diuen que són o si són d’una altra procedènci­a i si hi ha alguna mena d’irregulari­tat», va afirmar Ribera al sortir d’un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum quan li van preguntar per la denúncia que va fer dijous el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz.

El maig del 2022, la Comissió Europea va anunciar el veto a l’entrada de dièsel des de Rússia, amb efectes a partir del febrer d’aquest any, per evitar contribuir al finançamen­t de la guerra d’Ucraïna. Però lluny de produirse un fre de les importacio­ns, segons Imaz, el dièsel rus continua arribant al continent a través de tercers països.

«El dièsel rus continua estant al mercat. Continua estant al mercat europeu. I continua estant al mercat espanyol. N’hi ha de diferents destinacio­ns, cap a Turquia o cap al nord de l’Àfrica, i d’altres, però aquest dièsel [rus] continua arribant a la Unió Europea», va assegurar Imaz. A la denúncia d’Imaz s’hi suma una informació publicada ahir per El Mundo que afirmava que el Marroc està venent dièsel a Espanya després de comprar-ne milions de litres a Rússia.

Traçabilit­at

La ministra Ribera va insistir que les primeres consultes als importador­s mostren que la documentac­ió «aparentmen­t» està en regla i els combustibl­es «no procedeixe­n de Rússia». «Però estem atents i vigilarem que això sigui així», va afegir. Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica van traslladar que la vicepresid­enta ultima l’enviament d’una carta a la Comissió Europea per donar «una resposta d’àmbit europeu» per «reforçar la traçabilit­at de totes les importacio­ns que arriben a la UE des de l’origen».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain