El Periódico - Català

Brussel·les investiga possibles abusos de Renfe en la venda de bitllets per internet

▶ La Comissió vol determinar si la negativa de la companyia a facilitar dades en temps real a plataforme­s alienes distorsion­a la competènci­a

- SILVIA MARTINEZ

La Comissió Europea va anunciar ahir l’obertura d’una investigac­ió formal sobre Renfe amb l’objectiu de determinar si l’operador ferroviari espanyol ha abusat de la seva posició dominant en la venda de bitllets per internet. Brussel·les sospita de l’existència d’un possible abús monolístic per part de la companyia ferroviàri­a per negarse a facilitar dades en temps real a plataforme­s competidor­es de venda de bitllets.

«La competènci­a en el mercat de venda de bitllets ferroviari­s en línia és crucial per garantir l’accés dels clients a serveis ferroviari­s assequible­s i per promoure mitjans de transport respectuos­os amb el medi ambient. És la raó per la qual hem estat investigan­t si la suposada negativa de Renfe a facilitar a les plataforme­s competidor­es de venda de bitllets tota la informació necessària per ajustar les seves ofertes als clients restringir­ia i distorsion­aria la competènci­a, en detriment dels consumidor­s», ha explicat en un comunicat la vicepresid­enta i responsabl­e de Competènci­a, Margrethe Vestager.

Renfe ven els seus bitllets tant a internet, a través dels seus llocs web i aplicacion­s (Renfe i Rodalies) i de la seva plataforma de mobilitat (dōcō), com indirectam­ent, a través de plataforme­s de venda de bitllets de tercers. Aquestes plataforme­s són empreses que presten serveis de venda de bitllets en línia als clients a través d’aplicacion­s o llocs web (és a dir, agències de viatges en línia).

Ofertes diferents

Ara la Comissió tem que l’empresa estatal espanyola pugui haver restringit la competènci­a al negar-se a proporcion­ar a les plataforme­s de venda de bitllets de tercers el contingut complet de la seva gamma de bitllets, descomptes i opcions, així com les dades en temps real (prèvies al viatge, durant el viatge o posteriors al viatge) relacionad­es amb els seus serveis de transport ferroviari de passatgers. Unes dades que sí que ofereix als seus propis llocs web i aplicacion­s.

En el seu comunicat, la Comissió Europea recorda que les plataforme­s de venda de bitllets de tercers presenten ofertes de diferents companyies ferroviàri­es i ofereixen als clients serveis en línia de recerca, comparació, reserva i pagament. «Aquestes plataforme­s han de tenir accés al contingut complet i a les dades en temps real de Renfe per adaptar les seves ofertes a les necessitat­s dels clients», afirma la Comissió, a qui preocupa que la suposada negativa de Renfe a facilitar aquests continguts pugui impedir que les plataforme­s competeixi­n amb els mateixos canals digitals directes de Renfe, en detriment dels consumidor­s.

El resultat d’aquestes sospites és que els serveis de la competènci­a que dirigeix Vestager posaran en marxa una investigac­ió detallada i prioritàri­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain