El Periódico - Català

La UE allarga un any l’exempció d’aranzels per al gra d’Ucraïna

Fins al juny del 2024

- SILVIA MARTINEZ

El Papa va recordar la responsabi­litat d’Hongria cap als migrants i va remarcar la «necessitat d’obertura als altres». «Els valors cristians no poden ser testimonia­ts per mitjà de la rigidesa i els entossudim­ents», va afegir en presència del primer ministre Orbán, que ha sigut durament criticat per aixecar tanques a les fronteres i restringir les opcions de sol·licitar asil. El viatge, que durarà fins diumenge,

Els governs europeus estan d’acord a allargar un any més, fins al juny del 2024, l’exempció de quotes i aranzels de la qual es beneficien els productes agrícoles d’Ucraïna des de mitjans de l’any passat, una de les mesures adoptades per la UE, igual que altres països com el Regne Unit, per donar suport a l’economia ucraïnesa a mantenir-se a la superfície i continuar rebent ingressos durant la guerra iniciada per Rússia. Malgrat les protestes dels agricultor­s polonesos, els ambaixador­s permanents dels Vinti-set (Coreper) van donar ahir el seu vistiplau a la pròrroga que haurà de ser confirmada tant pel Consell –els estats membres– com pel ple del Parlament Europeu en les pròximes setmanes.

Suècia, que ocupa la presidènci­a semestral de la UE fins al 30 de juny, ha confirmat la renovació del reglament sobre la liberalitz­ació comercial temporal, aprovat inicialmen­t per a 12 mesos el juny del 2022, i que acompanya l’acord d’associació UE-Ucraïna. La suspensió dels aranzels s’aplica a les fruites i hortalisse­s subjectes al règim de preus d’entrada, així com als productes agrícoles i els productes agrícoles transforma­ts subjectes a contingent­s aranzelari­s. «Això donarà suport a l’economia d’Ucraïna», va anunciar la presidènci­a sobre una decisió que ha suscitat molta polèmica entre els estats membres fronterers amb Ucraïna, particular­ment Polònia i Hongria, que es queixen que l’entrada de productes agrícoles ucraïnesos lliures de quotes i aranzels ha enfonsat els preus als seus respectius mercats.

■ és també el primer després que el Pontífex hagués de ser ingressat en un hospital de Roma per una bronquitis infecciosa. En aquestes circumstàn­cies, Francesc, que aquesta mateixa setmana ha tornat a ser convidat per les autoritats de Kíiv a visitar el país en guerra, té prevista una trobada amb refugiats –alguns d’ucraïnesos– i una visita a una església catòlica grega, la confessió de la qual també té presència a Ucraïna i és reconeguda per l’autoritat dels papes de Roma.

La referència a Ucraïna va ser avançada pel portaveu del Vaticà, l’italià Matteo Bruni. «Serem tot just a no gaires quilòmetre­s de la frontera amb Ucraïna», va dir Bruni al parlar del viatge papal. «Sens dubte podem esperar paraules sobre el dolor per aquest conflicte i sobre la recerca de pau», va afegir.

 ?? Vincenzo Pinto / AFP ?? El Papa, amb la presidenta d’Hongria, Katalin Novak, i el primer ministre, Viktor Orbán, ahir durant una cerimònia a Budapest.
Vincenzo Pinto / AFP El Papa, amb la presidenta d’Hongria, Katalin Novak, i el primer ministre, Viktor Orbán, ahir durant una cerimònia a Budapest.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain