El Periódico - Català

Una onada de bombardejo­s russos en ciutats d’Ucraïna causa 23 morts

▶ El ministre de Defensa ucraïnès assegura que tot està a punt perquè comenci aviat l’esperada contraofen­siva dels seus militars

- EL PERIÓDICO

El cel ucraïnès s’ha tornat a tenyir de sang. Com ha estat fent periòdicam­ent des del començamen­t de la invasió, l’Exèrcit rus va llançar una vintena de míssils i diversos drons armats contra diferents ciutats ucraïneses.

Fonts locals van parlar d’almenys 23 morts, la majoria civils que dormien quan el seu edifici d’apartament­s, al centre del país, va rebre l’impacte de dos projectils. Els atacs del Kremlin contra edificis residencia­ls són una de les constants del cruent conflicte en curs, aparents crims de guerra que solen tenir lloc de nit, quan els veïns dormen.

Entre els morts d’aquesta ronda de bombardejo­s hi havia tres nens ucraïnesos.

Els atacs van passar molt lluny de la línia del front, on fa molts mesos que els dos bàndols lluiten en una guerra de desgast que amb prou feines ha servit per alterar les posicions d’uns i altres. Els míssils van ser llançats des d’un bombarder estratègic Tu-95 quan sobrevolav­a el mar Caspi i es van dirigir contra les províncies de Dnipropetr­ovsk, Txerkassi i Kíiv. Per a la capital ucra-ïnesa va ser el primer atac des del 3 de març, tot i que la força aèria local va aconseguir intercepta­r els 11 míssils de creuer i dos drons dirigits contra la ciutat, segons va informar el municipi.

Molt pitjor va ser el desenllaç a Úman, una petita ciutat pròxima a Dnipró, al centre del país. Almenys 17 persones, inclosos dos nens, van morir en un edifici residencia­l, contra el qual es van estampar els míssils. L’atac arriba dies després que el president Volodímir Zelenski parlés per primera vegada amb el líder xinès Xi Jinping, que pretén erigir-se en mediador per a una solució negociada. «Aquesta és la resposta de Moscou a les iniciative­s de pau», va dir el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba. «El camí per a la pau passa per expulsar Rússia d’Ucraïna, passa per armar Ucraïna amb F-16 i protegir els seus nens del terror rus».

Més avions de combat

Kíiv fa setmanes que demana als seus aliats avions de combat d’última generació per suplir la seva petita flota de caces soviètics, però ni els Estats Units ni Alemanya estan, de moment, per la feina. Una cosa semblant passa amb els míssils de llarg abast, proscrits per evitar que les forces locals puguin atacar Rússia dins el seu territori sobirà. En qualsevol cas, Ucraïna ha rebut en les últimes setmanes noves entregues d’armament occidental, més sofisticat del que tenia fins ara, i tot indica que la seva esperada contraofen­siva podria començar aviat.

El seu ministre de Defensa, Oleksí Reznikov, va afirmar que tot està preparat per al començamen­t de l’operació amb què Ucraïna aspira a canviar la dinàmica dels últims mesos, en què no ha pogut reconquist­ar territoris. «Quan comptem amb la voluntat de Déu, el clima adequat i el vistiplau dels comandants, procedirem», va dir Reznikov en una compareixe­nça de premsa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain