El Periódico - Català

El president de la BBC dimiteix per la concessió d’un crèdit a Johnson

▶ Sharp, a qui l’‘expremier’ va proposar per al càrrec, va infringir les normes al no declarar que va facilitar l’operació, segons un informe

- EL PERIÓDICO

El president de la corporació audiovisua­l britànica BBC, Richard Sharp, va anunciar ahir la seva dimissió, el mateix dia en què un informe independen­t va confirmar que va infringir les normes relatives als nomenament­s públics al no declarar que va facilitar la concessió d’un préstec a l’ex primer ministre Boris Johnson, que el va proposar per a aquest càrrec. Sharp continuarà al seu lloc fins a finals de juny per donar temps al Govern a trobar un substitut. En un comunicat, Sharp va explicar que ha pres aquesta decisió amb la finalitat de «donar prioritat als interessos» del canal televisiu, perquè considera que aquest assumpte «podria ser una distracció per a la bona feina que fa la corporació».

Segons l’informe elaborat per l’advocat Adam Heppinstal­l, el president de la BBC i exempleat de les entitats financeres JP Morgan i Goldman Sachs, va posar en contacte el 2020 Johnson amb un empresari canadenc, Sam Blyth, que estava interessat a avalar el préstec de 800.000 lliures (900.000 euros) que el llavors primer ministre sol·licitava per sufragar els deutes derivats del seu costós divorci de Marina Wheeler i de les obres de reforma de l’apartament de Downing Street. Aquesta gestió va tenir lloc tres mesos abans de ser designat per a la direcció de la BBC, el 16 de febrer del 2021, però durant el procés de confirmaci­ó no va informar d’aquests favors a Johnson.

En una entrevista concedida a la mateixa BBC, Sharp va insistir que va actuar de «bona fe» i va demanar disculpes per la «relliscada, per involuntàr­ia que fos». La junta de l’ens públic va confirmar en un comunicat oficial que ha acceptat la dimissió de Sharp, a qui descriu com una «persona íntegra» que ha complert les funcions del seu mandat, com a supervisor del mitjà i garant de la seva independèn­cia. «Ha sigut un veritable defensor de la BBC i de la seva missió, i del per què aquesta corporació és un actiu que no té preu per al país, tant dintre com fora de les seves fronteres», afegeix la nota.

Pressió política

La dimissió arriba en un moment en què la corporació audiovisua­l pública s’enfronta a acusacions d’haver-se acostat massa al Govern després d’anys de pressió política sostinguda i amenaces al seu finançamen­t. De fet, Sharp era donant del Partit Conservado­r i mantenia relació amb alguns dels dirigents. Va ser el superior de Rishi Sunak al banc d’inversió Goldman Sachs.

L’opositor Partit Laborista va considerar que aquest escàndol «ha causat un dany incalculab­le a la reputació de la BBC i menyscaba seriosamen­t la seva independèn­cia com a resultat de la sordidesa i l’amiguisme dels conservado­rs», segons va apuntar la portaveu de cultura, Lucy Powell.

 ?? AFP ?? Richard Sharp
AFP Richard Sharp

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain