El Periódico - Català

Recta final de la legislatur­a

L’última sessió del Parlament Europeu s’ha de celebrar com a molt tard a primers de maig del 2024. Això deixa 12 mesos per tancar els 230 procedimen­ts legislatiu­s en curs, amb l’obstacle de l’augment de la polaritzac­ió política pel clima preelector­al.

- Eliseo Oliveras

Amb les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny del 2024, els cinc anys de la legislatur­a europea entren en la seva recta final. L’última sessió parlamentà­ria s’ha de celebrar com molt tard a primers de maig del 2024. Això deixa 12 mesos per concloure els 230 procedimen­ts legislatiu­s en curs, amb l’obstacle de la polaritzac­ió política cada vegada més gran pel clima preelector­al imperant a l’Eurocambra, per la celebració d’eleccions clau –Espanya, Polònia, Baviera (Alemania)– i per l’acumulació d’èxits electorals de la ultradreta i de nous populismes (Itàlia, Suècia, Finlàndia, Països Baixos).

L’evolució de l’economia i la guerra a Ucraïna també condiciona­ran l’etapa final de la legislatur­a, així com el disfuncion­ament de l’eix franco-alemany, les divergènci­es dins de la coalició governamen­tal germànica i la debilitat del president francès i el seu Govern sense majoria a l’Assemblea Nacional.

El Parlament Europeu haurà de selecciona­r la legislació que prioritzar­à, perquè no hi ha prou temps perquè l’Eurocambra i el Consell de Ministres de la Unió Europea (UE) arribin a acords sobre la totalitat de les normes en tràmit, admet Jaume Duch, director general de Comunicaci­ó del Parlament Europeu.

El procedimen­t legislatiu requereix temps perquè, primer, els Vint-i-set en el Consell de Ministres europeu i l’Eurocambra, per cada banda, introdueix­en les seves modificaci­ons al projecte inicial de la Comissió Europea. Després han d’arribar a un compromís acceptable per a les dues institucio­ns, que també sigui acceptat per la Comissió Europea, promotora de la legislació.

Veto endarrerit

Un exemple d’aquestes dificultat­s va ser el retard durant diverses setmanes fins al 28 de març de l’aprovació final per la Unió Europea del veto als cotxes nous que emetin diòxid de carboni (CO2) a partir del 2035, a causa de les exigències in extremis d’Alemanya i altres països, malgrat que el

Parlament Europeu i el Consell de Ministres de la UE ja havien tancat un acord sobre el text l’octubre del 2022.

Els eurodiputa­ts prioritzar­an les normatives pendents associades a la transició verda i el canvi climàtic, el paquet sobre immigració i asil, la reforma del mercat elèctric i els paquets sobre política industrial i tecnològic­a, indiquen fonts parlamentà­ries. Una qüestió clau per a la democràcia a la UE és aconseguir aprovar abans del final de la legislatur­a la nova llei europea de llibertat dels mitjans de comunicaci­ó i la directiva contra les demandes judicials intimidatò­ries (SLAPPS, en anglès). Un altre objectiu prioritari és la regulació de l’ús de les tecnologie­s d’intel·ligència artificial, que podria convertir-se en un referent a nivell mundial, assenyala l’eurodiputa­t Dragos Tudorache, coponent de la normativa.

L’Eurocambra confia que la presidènci­a rotatòria espanyola de la UE en el segon semestre del 2023 ajudi a concloure els acords comercials amb Xile i Mercosur. També que aconseguei­xi un pacte amb el Consell de Ministres europeu sobre els cinc reglaments d’immigració i asil, que inclouen mesures de solidarita­t vinculants cap als països receptors de les onades migratòrie­s, assenyala Juan Fernando López Aguilar, president de la comissió de Llibertats, Justícia i Interior.

El clima prelectora­l i l’assumpció pels populars europeus de l’agenda ultradreta­na sobre immigració constituei­xen un important obstacle, reconeix López Aguilar, que tem que tot el paquet decaigui si no s’aconseguei­x un acord amb els Vint-i-set abans d’acabar la legislatur­a.

Entre els assumptes que prioritzar­à l’Eurocambra hi ha la crisi climàtica, la transició verda i la immigració

El líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, promou una aliança estratègic­a amb la ultradreta de cara les eleccions europees del 2024. La bel·ligerància dels populars europeus contra el Govern espanyol pot obstaculit­zar la tasca de la presidènci­a espanyola de la UE per avançar en la legislació europea.

Enfrontats per Doñana

La Comissió Europea ha hagut de defensar-se dels atacs de Weber per haver criticat els plans del PP que posaven en perill la supervivèn­cia de l’espai natural de Doñana i incomplien la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 2021. En un comportame­nt insòlit cap al seu país per part d’un partit líder de l’oposició a Europa occidental, el PP va intentar que la Comissió Europea frenés el desemborsa­ment dels fons NextGenera­tion a Espanya.

El testimoni de Pence arriba quan Trump ja ha fet pública la candidatur­a a les primàries republican­es que han d’escollir un candidat per a les eleccions presidenci­als previstes el 2024, per la qual cosa les declaracio­ns podrien repercutir en la futura campanya electoral. Generalmen­t, Pence s’ha mostrat reticent a parlar d’aquest assumpte sota jurament, tot i que ha assenyalat en anteriors ocasions que es va negar a seguir les instruccio­ns del magnat novaiorquè­s durant aquella jornada i que va preferir complir la Constituci­ó.

 ?? Julien Warnand / Efe ?? Membres del Parlament Europeu durant la votació en una de les sessions a la ciutat d’Estrasburg (França).
Julien Warnand / Efe Membres del Parlament Europeu durant la votació en una de les sessions a la ciutat d’Estrasburg (França).
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain