El Periódico - Català

El Govern avisa que els lloguers no cauran «de manera estrepitos­a»

▶ Feijóo visita a Tarragona una casa ocupada i acusa Sánchez de «facilitar» aquestes accions amb la nova norma

- SARA GONZÁLEZ CARLOTA CAMPS

Un dia després que el Congrés aprovés la primera llei de vivenda de la democràcia, la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va carregar contra aquells que «generen soroll» i que promouen que es tracta d’una llei que lesiona la propietat i que promou les ocupacions. «No va en contra de ningú», va reivindica­r en una conferènci­a organitzad­a per Nueva Economía Fórum en què va advertir que la llei «no provocarà una caiguda immediata i estrepitos­a dels preus dels lloguers».

Sánchez va pronunciar aquesta frase justament per defensar que la nova norma «no és una llei d’arrendamen­ts» i «no atempta contra la propietat», tot i que precisamen­t les crítiques per part de moviments com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) van en la línia d’assenyalar que no es produirà una baixada significat­iva del preu del lloguer. Just abans de la conferènci­a, una desena d’activistes de l’entitat es van colar a l’acte per denunciar que la nova norma «no limita el preu» dels lloguers, no frena els desnonamen­ts i «no fa res» per les hipoteques.

Lloguers accessible­s

La ministra va argumentar que la llei pretén garantir l’accés a la vivenda a un preu que sigui «raonable» a les àrees tensades i que per això es busca no retreure l’oferta de vivenda, sinó dir als grans tenidors que el preu del lloguer ha de ser accessible i comentar que al propietari li surti «més a compte congelar el preu o fins i tot abaixar-lo» per tenir beneficis fiscals.

També va defensar que, en contra del que promou la dreta, tampoc és una llei que «empari ocupacions».

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va acusar des de Tarragona el Govern de Pedro Sánchez de «facilitar» les ocupacions de vivendes.

Catalunya, la més afectada

Segons el dirigent popular, la llei és «sensible» amb els ocupes, però «insensible» amb les famílies que pateixen aquesta situació. Feijóo va assegurar que la majoria d’ocupacions les perpetren «gent a qui l’únic que els interessa és viure a costa dels altres», i va assenyalar que hi ha entre 48 i 50 ocupacions al dia a Espanya i que la «meitat» tenen lloc a Catalunya. A més, va acusar Sánchez d’aprovar una llei «intervenci­onista i populista», que assegura que ha sigut «dictada» per Bildu, i que és el «preu» a pagar per «mantenir-se a la Moncloa». Va afegir que la solució al problema passa per «facilitar la vivenda, però no intervenin­t els preus», i va proposar la creació d’un fons amb els bancs per afrontar les hipoteques, avals als joves i ajudes de fins a 750 euros per família.

En aquest sentit, va prometre una llei per portar a terme «desocupaci­ons exprés en 48 hores» i dotar els cossos i forces de seguretat de l’Estat de més eines per «perseguir les màfies que en molts casos són darrere de les ocupacions». També va assegurar que si governa el Partit Popular no es cobrarà ni l’IBI ni l’impost de patrimoni a les vivendes ocupades.

Exigència de rigor

La ministra va dir que «no s’ha de generar por i alarma i social» i va defensar que els delictes d’usurpació «han baixat», motiu pel qual va exigir «rigor» als seus rivals. Va remarcar que, en cas de famílies vulnerable­s, es prioritza l’acord amb grans tenidors per fixar un lloguer social i, si aquest acord no es produeix i no es compleixen les condicions, el desnonamen­t «continua». En tot cas, va afirmar que els desnonamen­ts «estan paralitzat­s», afirmació que neguen categòrica­ment des de la PAH.

No obstant, per «canviar el paradigma» amb unes noves bases de política de vivenda, va afegir la ministra, fa falta propulsar el parc de vivenda pública, motiu pel qual va recordar que el Govern està posant eines com les vivendes de la Sareb o els terrenys propietat del Ministeri de Defensa a disposició de les comunitats autònomes i els ajuntament­s, que «són els que tenen les competènci­es».

El Consell de Ministres, va apuntar, aprovarà en dues setmanes la cessió de terrenys de Defensa, una actuació que irromprà al mig de la campanya electoral de les municipals.

El president afirma que la norma «no és d’arrendamen­ts» i que «no atempta contra la propietat»

El líder popular promet una llei per portar a terme «desocupaci­ons exprés en 48 hores»

 ?? Laia Solanellas / Europa Press ?? Alberto Núñez Feijóo, ahir en un acte del PP a Tarragona.
Laia Solanellas / Europa Press Alberto Núñez Feijóo, ahir en un acte del PP a Tarragona.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain