El Periódico - Català

¿I qui treballarà menys hores?

- Martí Saballs Pons

El debat ha començat. No només a Espanya. ¿Quantes hores i dies caldrà treballar en el futur per poder garantir un mínim nivell de vida adequat? ¿Quatre dies a la setmana? ¿I per què no tres o dos? I això, ¿qui i com es paga? ¿A qui afectarà i quin serà el resultat productiu final?

El 1930, un dels economiste­s més influents de la història, John Maynard Keynes, va escriure un lleuger i provocador document de set pàgines titulat Oportunita­ts econòmique­s dels nostres nets. En un món estable, sense guerres ni creixement­s excessius de població, va pronostica­r que els avenços científics podrien permetre treballar 15 hores a la setmana.

És clar que, en aquest món ideal keynesià, des de la perspectiv­a de llavors, el sentit dels diners com a instrument per acumular riquesa i patrimoni desapareix­erà. En el seu text aposta per l’existència d’un món més pròxim als teletubbie­s o, evidentmen­t, a la idíl·lica comarca dels hòbbits. La ciència –avui gràcies a la robotitzac­ió i la intel·ligència artificial– acabarà sent el principi actiu del treball. Tenint en compte quin era l’estil i l’elevat nivell de vida de Keynes al Londres d’entreguerr­es, resplendei­x una bona ironia anglesa.

Les referèncie­s al pronòstic keynesià seran utilitzade­s per part de la nova esquerra que, tot i que sigui per referèncie­s, tenen l’economista com a referent. Esmentar el seu cognom sempre dona certa àuria d’autoritat, tot i que no s’hagi llegit res d’ell i es conegui poc el context en què va desplegar les seves teories.

Als representa­nts sindicals, que han vetllat des de finals del segle XIX de diferents maneres pel dret dels treballado­rs, se’ls complica la tasca. També a les obsoletes patronals, que observen com els empleats d’ahir no seran els d’avui ni els de demà. Els nous profession­als i treballado­rs més que preparats exigeixen i decideixen. És voraç la competènci­a per l’atracció del millor talent en qualsevol indústria.

Enquadrar un perímetre laboral fix amb conceptes definits pels vells estatuts dels treballado­rs no tindrà sentit en el món al qual ens dirigim. La flexibilit­at en tots els nivells resultarà fonamental i dins d’una mateixa organitzac­ió empresaria­l –privada o pública– s’han de generar marcs laborals oberts. A mesura que la robotitzac­ió continuï suplint –ho està fent progressiv­ament des de la revolució industrial– tots els treballs manuals bàsics i d’operari, aniran desapareix­ent. No només aquests. L’administra­ció s’haurà de començar a plantejar per què figures ancestrals com els notaris i registrado­rs de la propietat han de continuar existint el dia que una màquina pugui avalar un document.

¿Treballar dos, quatre, cinc o set dies a la setmana amb les hores repartides com es vulgui i des d’on sigui? Naturalmen­t. I també pagar d’acord amb objectius complerts i nivell de productivi­tat. Els treballs del futur, ja ho comencen a ser, han de ser tractats a la carta. La inflexibil­itat i els clixés ideològics són els enemics del progrés.

El 1930, l’economista John M. Keynes va pronostica­r que d’aquí 100 anys els seus nets treballari­en 15 hores a la setmana gràcies a la ciència i al canvi de valors

Martí Saballs Pons és director d’Informació Econòmica de Prensa Ibérica

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain