El Periódico - Català

És desafiamen­t, no discapacit­at

- Jesús Andrés Mezones Javier Pacheco

El trastorn per dèficit d’atenció (TDA) sovint es malinterpr­eta com una debilitat en lloc de veure’s com un repte. És important entendre que el TDA no és una discapacit­at sinó una diferència en la manera que el cervell processa la informació. Els afectats poden tenir dificultat­s per concentrar-se i prestar atenció a certes tasques, però no significa que siguin menys capaços o intel·ligents que altres.

L’estigma i la falta de comprensió pot ser perjudicia­l per als que el pateixen. Sovint se’ls etiqueta com a «distrets» sense tenir en compte els desafiamen­ts únics que afronten. És important que la societat canviï la seva percepció sobre el TDA i en comptes d’això reconegui que és una condició que requereix suport i comprensió. És especialme­nt important que es brindi suport en l’àmbit educatiu. Molts estudiants amb TDA lluiten per mantenir-se enfocats en les aules tradiciona­ls, cosa que pot portar a un rendiment acadèmic inferior. Però amb els suports adequats poden tenir èxit a l’aula i més enllà.

Dilluns, milers de persones a tot l’Estat i a sis ciutats catalanes sortirem al carrer per celebrar i reivindica­r el Primer de Maig, dia internacio­nal del treball. Aquest any els sindicats majoritari­s ens presentem amb un balanç positiu, un paquet de reformes al món del treball que hem pogut pactar amb els governs de l’estat i de la Generalita­t. Des de la reforma laboral i pensions, l’SMI i els plans d’igualtat, fins a un paquet de recursos als pressupost­os de la Generalita­t, l’increment del 8% de l’IRSC, el segon pacte nacional per la indústria o el compromís per un turisme responsabl­e, tot plegat millora la vida de milions de persones.

Però tenim molt clar que queda encara molt per fer. La desigualta­t s’agreuja amb l’acumulació indecent de beneficis empresaria­ls; mentre es reparteixe­n dividends, hi ha bloqueig de la negociació dels convenis col·lectius que devalua els salaris de la classe treballado­ra. El Primer de Maig és una declaració solemne dels sindicats majoritari­s per cridar a la mobilitzac­ió si no arriben increments salarials que garanteixi­n poder adquisitiu per afrontar el cicle inflaciona­ri que afecta milions de persones.

És irresponsa­ble i indecent que les patronals tinguin guanyen, l’empresaria­t, no contribuei­xen prou.

També reivindiqu­em la reconstruc­ció dels pilars de l’estat de benestar social: l’educació, la salut, els serveis socials i la dependènci­a. Hem impulsat una ILP per garantir un 6% del PIB català en inversió per l’educació, que homologui Catalunya a la mitjana europea. I treballem per fer efectiu els acords als pressupost­os perquè l’atenció primària tingui el 25% del pressupost de salut, que ha d’aspirar

Javier Pacheco és secretari general de CCOO de Catalunya

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain