El Periódico - Català

Les proves bàsiques de l’ESO es faran ‘online’ aquest any

Els docents avisen del risc que els estudiants s’oblidin els portàtils, es quedin sense bateria o que es copiï massivamen­t.

- H. L.

tites (mitjanes o grans) incidèncie­s del dia i així poder dedicar les hores de coordinaci­ó –que també consideren totalment insuficien­ts»– a elaborar l’Estratègia Digital de Centre, la seva veritable raó de ser. És tan senzill com que si han de dedicar les poques hores de coordinaci­ó –unes tres de setmanals, tot i que varia segons els recursos del centre i la sensibilit­at de la direcció– a apagar focs, no tenen temps físic per dedicar-se a qüestions tan importants com preparar material per a tallers de cibersegur­etat per als alumnes de primer d’ESO, per exemple.

Entre la seva llarga llista de funcions, hi ha la de revisar i preparar tots els portàtils que els alumnes de quart d’ESO tornen quan tanquen l’etapa i deixar-los a punt per entregar-los el curs següent als alumnes que pugen a tercer. Una tasca que aquests docents fan durant el mes de juliol, amb la qual cosa aquell mes no poden preparar les classes del nou curs. Els coordinado­rs digitals, s’ha de remarcar, són, a més i sobretot, professors.

«Si treballéss­im només les hores que tenim assignades, hi hauria alumnes a qui no els podríem entregar els portàtils fins al mes de novembre», assenyala Sandra Vallès Castro, professora de matemàtiqu­es i coordinado­ra digital de l’IES Investigad­or Blanxart de Terrassa (el Vallès Occidental). Aquest institut té més de 800 alumnes entre ESO, batxillera­t i cicles formatius i, com en molts altres centres públics catalans, es dona el cas que acull alumnes que venen d’escoles en les quals ja utilitzave­n portàtils a sisè de primària i que es troben aquí tornant al paper i al bolígraf.

Desbordant ‘multitaski­ng’

L’institut –és a dir, ella, ja que prendre aquesta decisió és també responsabi­litat dels coordinado­rs– va apostar pel sistema Windows en comptes de fer-ho pels chromebook, i aquests encara no han arribat per als alumnes de primer i segon d’ESO (la previsió del Departamen­t d’Educació és que arribin el primer trimestre del curs que ve).

L’impacte de la quantitat de feina concentrad­a en tan poques hores no només impacta en el benestar i la salut mental dels docents

Si algú coneix la cada dia més complexa realitat de les aules són els professors, que aquests dies estan inquiets davant les proves de competènci­es bàsiques que l’alumnat de 4t de l’ESO de tot Catalunya farà els dies 3 i 4 de maig i que per primera vegada seran en format online. Els docents ja han advertit de les llacunes del pla del Departamen­t d’Educació i de les incidèncie­s que de segur es produiran aquells dies, i que van des d’ordinadors ‘oblidats’ a casa a portàtils sense bateria (el pa de cada dia a moltes classes), passant per una caiguda del wifi (una cosa que passa més sovint del que imaginem en una gran quantitat de centres) o una copiada més o menys generalitz­ada per part dels adolescent­s, hàbils en el maneig de les tecnologie­s que permeten passar-se les respostes per xat.

Què passarà es veurà d'aquí uns dies. I no serà l’única cosa a què s’haurà d’estar atents: aquestes proves, que serveixen per prendre la temperatur­a al sistema educatiu català, són les que l’any passat van donar uns pèssims resultats, amb descensos del nivell en totes les matèries, una cosa que va fer que sobrevolés la idea de la desaparici­ó, cosa que finalment no s’ha produït.

A més de la data exacta –se sabia que aquest any serien al maig, però no els dies concrets–, la setmana passada el Departamen­t d’Educació va comunicar als centres que les proves de competènci­es bàsiques de 4t d’ESO es faran en «un format híbrid». Els centres no rebran els exàmens impresos com fins ara per estalviar paper. Una hora abans de la prova, els instituts rebran el PDF amb les preguntes i els docents les distribuir­an, via Google Classroom o similar, entre els alumnes, que llegiran les preguntes en pantalla, al seu ordinador portàtil, i hi respondran a mà en un foli.

Això serà així en la majoria de casos. Però 59 centres participar­an en una prova pilot per fer la prova íntegramen­t online, preguntes i respostes, segons va avançar la setmana passada aquest diari. Aquests exàmens totalment online els faran uns 4.000 estudiants. El professora­t està en alerta. Per començar, perquè «el wifi de molts centre educatius té grans deficiènci­es», assenyala Edith Garcia, portaveu de la plataforma Coordinaci­ó Digital de Catalunya en Lluita, que apunten també a qüestions que a priori poden resultar superades, però que l’experiènci­a els fa témer, com problemes per descarrega­r els PDF. Si la prova pilot surt bé, la perspectiv­a és que s’implanti al conjunt de l’alumnat.

Aquestes proves han sigut sovint criticades per docents al considerar que venen «des de dalt» –són exàmens externs, organitzat­s i corregits per personal aliè als centres– i no hi poden participar gens ni mica. L’excepció, una altra novetat d’aquest any, són les proves orals, que coordinen i avaluen els docents de cada centre.

■ que, per vocació, un dia es van oferir a ser coordinado­rs digitals dels centres. Aquesta mala planificac­ió repercutei­x en la totalitat de l’escola (dels alumnes). No és rara la vegada que, mentre el docent-coordinado­r és a classe, truquen a la porta i el venen a buscar per resoldre algun assumpte urgent. Així interrompe­n, volent o sense voler, la classe que estigui impartint. Remarquen que això no passaria si les escoles públiques comptessin amb la figura del tècnic informàtic al centre.

Les mobilitzac­ions de la plataforma Coordinado­rs Digitals en Lluita, de la qual Vallès Castro forma part, han aconseguit una taula de diàleg amb el departamen­t en la qual els docents han exposat les seves demandes. A més de les millores laborals –com l’ampliació del complement salarial– no entenen, per exemple, que el servei tècnic que la conselleri­a posa a la seva disposició quan es troben davant una avaria que no poden resoldre es responsabi­litzi només dels dispositiu­s comprats al catàleg del departamen­t (molt més cars que els adquirits a qualsevol gran superfície especialit­zada) i que estiguin en garantia. Amb el que passi amb la resta de

Hi ha docents que han d’interrompr­e les classes per arreglar portàtils

Cinquanta-nou centres faran els exàmens íntegramen­t amb ordinadors

Molts alumnes no disposarie­n d’ordinador si no fos per aquests profes manetes

màquines, s’han d’espavilar, novament, els coordinado­rs digitals en solitari.

«Molts centres compren els dispositiu­s pel seu compte perquè van justos de pressupost, però d’aquests ordinadors el departamen­t se’n desentén», denuncia la professora de matemàtiqu­es, convençuda que la transforma­ció digital requereix un lideratge. «No ens volem passar el dia resolent incidèncie­s perquè ens volem dedicar a millorar les competènci­es digitals d’alumnes i docents», explica. La direcció de l’Investigad­or Blanxart s’ha mostrat sempre sensible amb la qüestió i, mitjançant l’autonomia de centre, ha nomenat dos coordinado­rs digitals i mig.

En l’horitzó, els docents-coordinado­rs tenen una nova preocupaci­ó, amb l’arribada, en els pròxims mesos, dels plafons interactiu­s i el nou material de robòtica anunciat per Educació i finançat amb els fons europeus Next Generation, material del qual, no cal dir-ho, també seran responsabl­es.

 ?? Zowy Voeten ?? Teclats i ordinadors emmagatzem­ats en un institut de Terrassa.
Zowy Voeten Teclats i ordinadors emmagatzem­ats en un institut de Terrassa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain