El Periódico - Català

La crisi climàtica amenaça 24 carreteres i vies de tren

L’R1, que transcorre pel Maresme, i altres línies fèrries costaneres són particular­ment sensibles a les pluges torrencial­s i el vent intens.

- GUILLEM COSTA

Els efectes de la crisi climàtica amenacen cada vegada més les infraestru­ctures catalanes. En els últims anys s’ha comprovat una vegada i una altra: durant el temporal Gloria, pel fort onatge a les comarques de l’Ebre i pels episodis de pluges torrencial­s al Maresme, per posar-ne dos exemples icònics. Ara, un estudi elaborat pel Govern de la Generalita­t ha posat dades exactes a les conseqüènc­ies dels fenòmens meteorològ­ics sobre vies de tren i carreteres. En total s’han detectat 24 impactes potencials a la xarxa ferroviàri­a i la de trànsit.

Aquest informe l’ha presentat aquesta setmana la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, en una jornada sobre els efectes de la crisi climàtica en les infraestru­ctures catalanes. Les conclusion­s del document s’han inclòs en l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (ESCACC30).

En el cas dels trens, els problemes més greus que es preveuen són pluges intenses, inundacion­s i esllavissa­des. Sobretot, com era d’esperar, estan afectades principalm­ent les línies costaneres, com l’R1 de Rodalies (la línia del Maresme). Les precipitac­ions extremes i les potents ratxes de vent també amenacen la xarxa viària.

Amb el temporal Gloria es va ensorrar el pont de la Tordera. Les afectacion­s en trens i carreteres van durar mesos. En l’estudi de la conselleri­a es detalla que la solució definitiva per a l’R1 de Rodalies és traslladar-la a l’interior.

No obstant, es reconeix que és una mesura cara i difícil de posar en marxa, de manera que es proposen algunes solucions momentànie­s que suavitzin els efectes dels temporals sobre aquesta línia, com l’ampliació de barreres protectore­s i la construcci­ó d’esculleres.

Aquesta avaluació dels possibles impactes del canvi climàtic proposa fins a 16 línies d’actuació per reduir la vulnerabil­itat del sistema. Un exemple és aquesta proposta sobre l’R1. A part de les pluges torrencial­s, hi ha un altre perill que amenaça: els episodis de calor extrema.

Davant les altes temperatur­es, els materials de resistènci­a tant de vies de tren com de carreteres se’n ressenten i es degraden. Les zones de Catalunya que més patiran aquesta conseqüènc­ia són comarques de Girona com l’Empordà i la meitat sud de les províncies de Lleida i Tarragona.

Risc d’incendis

De fet, el 30% de la xarxa viària i ferroviàri­a està exposada a temperatur­es màximes diàries i reiterades de 35 graus. Al cap de Creus i a l’interior de les comarques de l’Ebre, la calor s’afegeix a un altre perill: l’elevat risc d’incendi. Tots aquests efectes ja s’han percebut en els últims anys, però en un futur es poden notar encara més. Tots comporten costos econòmics i socials. Per aquesta raó, l’informe proposa actuar urgentment.

La intenció d’aquestes accions ha de ser, sempre segons el document, adaptar les infraestru­ctures als possibles impactes. Es pot millorar la capacitat de drenatge d’algunes vies per evitar inundacion­s, reforçar els talussos, prevenir danys per altes temperatur­es o millorar la protecció solar d’algunes instal·lacions. També es proposa millorar el confort climàtic dins del transport públic durant les onades de calor.

Les altes temperatur­es poden degradar els materials dels raïls i de l’asfalt

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain