El Periódico - Català

Un jutge obliga a donar els papers a un jove extutelat

El nou reglament d’Estrangeri­a insta els centres de menors, dependents de la DGAIA, a tramitar el permís de treball dels migrants.

- ELISENDA COLELL

Un jutge de Barcelona ha obligat la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA), de la Generalita­t, i l’Oficina d’Estrangeri­a de Barcelona, de la subdelegac­ió del Govern central, a tramitar un permís de residència legal i treball a un jove migrant que ha sigut tutelat per la Generalita­t. El noi, que respon a les inicials M. L. J. i que acaba de fer 18 anys, serà expulsat del centre de menors i acabarà al carrer al cap d’una setmana, segons denuncia el seu advocat. Ja fa dos anys que, en virtut de la reforma de la llei d’estrangeri­a, els centres de menors han de tramitar permisos de residència i treball per a tots els nens i joves migrants que acullen, una condició que s’ha incomplert en el cas d’aquest noi.

Queixa del seu advocat

«Aquest jove fa cinc mesos que està sota la tutela de la DGAIA i no li han tramitat res, quan la normativa diu que aquests tràmits s’han de fer en el transcurs de 90 dies com a màxim», es queixa Albert Parés, advocat del noi i president de la fundació Noves Vies. El dictamen judicial que demana que li tramitin els papers el firma el

Jutjat Contenciós Administra­tiu número 15 de Barcelona.

L’adolescent va fer 18 anys el 25 d’abril i la majoria d’edat el deixa en una greu situació. «El centre on viu ja li ha comunicat que es quedarà al carrer en pocs dies», es queixa l’advocat. És a dir, que si aquest noi no hagués apel·lat al jutge, que li ha donat la raó, s’hauria quedat al carrer sense cap mena de documentac­ió malgrat haver estat tutelat per l’Administra­ció. Aquesta trava dificultar­ia encara més la seva emancipaci­ó i, a més, incompleix la llei.

Al jove, d’origen africà, li van advertir que es quedaria al carrer dimarts passat, el dia que feia 18 anys. El centre Gaudí de Barcelona, gestionat per la fundació Ciutat i Valors, li va comunicar que el 8 de maig seria expulsat del centre. A més, ha hagut de firmar un document en el qual es compromet a contactar amb el servei d’educadors de carrer de l’Ajuntament de Barcelona, demanar plaça als albergs municipals per a persones sense llar i als menjadors socials de la ciutat, que tenen llista d’espera, demanar cita als serveis socials i acudir a oenagés que el puguin ajudar, com la fundació Bayt al-Thaqafa o Migrastudi­um.

Ja fa dos anys que el Ministeri de Serveis Socials va decidir modificar el reglament de la llei d’estrangeri­a per evitar que hi continués havent casos com aquest: menors que són tutelats per les administra­cions i que, a l’arribar a la majoria d’edat, passen a viure al carrer. La norma estipula que, al sortir dels centres, els joves han de tenir permís de residència i de treball perquè puguin aconseguir una feina i emancipar-se. La mesura s’ha aplicat i ha millorat la vida de molts joves.

 ?? Josep Garcia ?? Un menor immigrant, en un banc de Barcelona.
Josep Garcia Un menor immigrant, en un banc de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain