El Periódico - Català

Multes, impostos i proves d’ADN per combatre la brutícia

Augmentar el pressupost, campanyes de sensibilit­zació i una taxa per netejar excrements dels gossos, entre els suggerimen­ts dels lectors d’EL PERIÓDICO.

- JORDI RIBALAYGUE

«Aquest problema no se soluciona amb una sola mesura». Així ho expressa un lector d’EL PERIÓDICO en el debat obert en les últimes setmanes a la plataforma de participac­ió Barcelona EntreTots sobre si falta neteja a la capital catalana. La brutícia als carrers de la ciutat va escalar al segon lloc dels baròmetres municipals que prenen el pols a les inquietuds ciutadanes el desembre del 2021, darrere de la insegureta­t, i allà es manté. L’assumpte ha generat debat també a la web del diari, on els lectors han aportat 15 propostes en els últims dies al repte de com mantenir a ratlla la brutícia. Facultar la policia de barri perquè inspeccion­i la neteja correcta de l’espai públic, la imposició d’una taxa municipal que contribuei­xi a cobrir la despesa de la retirada d’excrements de gossos i la imposició de multes sobresurte­n com els suggerimen­ts amb més suports.

La petició que ha obtingut més suports planteja que patrulles de la Guàrdia Urbana a peu o en bicicleta recorrin barris, carrers i places per detectar llocs sense higiene i abocaments per posarhi solucions. «Es requereixe­n múltiples iniciative­s: campanyes de conscienci­ació, mantenir un programa de neteja intensiva... Però tot això és insuficien­t sense un mínim control», opina el Julio, que va registrar la seva proposta a Barcelona EntreTots.

El mateix lector defensa que els agents «coneixen la realitat» dels barris «i controlen, prevenen i tallen de bon començamen­t les males pràctiques que per falta de control s’enquisten». «És una mesura que per a una ciutat com Barcelona, i amb el pressupost amb què compta, no seria tan costosa, encara que s’hagin de convocar places noves», afirma.

Un impost i proves d’ADN

El lector Suso1 advoca perquè l’ajuntament incorpori un nou gravamen. Seria una càrrega «anual» amb la qual «s’ajudaria els costos de neteja extraordin­aris que provoquen els gossos als espais públics». FIPBCN posa el focus també en les mascotes o, més aviat, en els seus propietari­s. «Vaig llegir fa poc que s’han donat algunes iniciative­s per part d’ajuntament­s d’Espanya de recollir

 ?? Ferran Nadeu ?? Bosses d’escombrari­es al passeig de Gràcia.
Ferran Nadeu Bosses d’escombrari­es al passeig de Gràcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain