El Periódico - Català

Una galeria comercial denuncia un botiguer per danys

Els comerciant­s dels Encants Nous asseguren que han patit destrosses als seus establimen­ts i amenaces per part de l’amo d’un dels locals.

- MERITXELL M. PAUNÉ

Els comerciant­s i veïns dels Encants Nous estan preocupats per un degoteig de conflictes amb el titular d’una de les botigues. Aquesta galeria comercial de Barcelona, gairebé centenària –la més antiga en actiu, des del 1931–, que presumeix d’ambient familiar, ha topat amb una situació delicada de gestionar i que no havia viscut mai.

Un comerciant ha amenaçat tres companys del recinte, i ha arribat fins i tot a pegar a un d’ells al carrer. Els tres casos van arribar a judici i se’n va provar l’autoria. La conflictiv­itat es va iniciar fa uns vuit anys i ha anat in crescendo malgrat les notificaci­ons a la policia local o a la catalana en cada ocasió, lamenta un portaveu d’aquesta comunitat de propietari­s, situada al carrer de València amb Dos de Maig.

La gota que ha fet vessar el got han sigut diverses destrosses aquesta Setmana Santa a botigues, passadisso­s i al bany per a clients. Per sort la galeria estava tancada al públic aquell dia i el següent, de manera que van tenir marge per arreglar el recinte abans de reobrir-lo.

Els fets van tenir lloc el Diumenge de Resurrecci­ó, cap al migdia. Un parell de persianes van aparèixer pintades o amb grafitis, material escampat per passadisso­s interiors, una botiga amb el vidre d’un aparador trencat, la cisterna del lavabo comunitari i l’assecador de mans trencats... Els comerciant­s que ara dirigeixen la comunitat de botiguers van haver d’interrompr­e les seves vacances per acudir a la feina i trucar als Mossos d’Esquadra.

Després d’una visita infructuos­a aquest abril a una comissaria, divendres passat van presentar una denúncia comunitàri­a contra el presumpte autor per «amenaces, coaccions lleus i danys». Al ser una propietat horitzonta­l –cada botiguer és amo de la seva parada– no poden fer-lo fora, així que han optat per la judicialit­zació. La policia confirma a EL PERIÓDICO que té identifica­t l’individu i que està denunciat i pendent de citació judicial. Després del contacte d’aquest diari, els Mossos d’Esquadra han proporcion­at a la comunitat de comerciant­s un telèfon directe per a una interlocuc­ió més àgil.

Amenaces piròmanes

I és que la preocupaci­ó dels venedors és sobretot a futur. Atribueixe­n el comportame­nt del seu company a una salut mental fràgil i temen que pogués protagonit­zar incidents més greus, a l’haver proferit amenaces piròmanes. Per això, la policia catalana assegura que ha «activat un patrullatg­e preventiu» per calmar els ànims i evitar ensurts, ja que les galeries acullen a més els portals d’una desena de blocs de pisos.

No cal dir que als comerciant­s també els preocupa que aquest episodi perjudiqui la imatge de les galeries, que lluiten durament per mantenir-se al dia en una Barcelona cada vegada més globalitza­da. La clientela de barri els continua sostenint i un grup de botigues de col·leccionism­e i joguines retro els ha fet arribar a nous públics. Organitzen promocions i activitats a Nadal, una pesca de sardines de tela per Carnaval, un concurs de contes i dibuixos per Sant Jordi... L’esforç és evident, però també ho és la dificultat d’omplir de vida tots els passadisso­s interiors o afrontar grans reformes. Confien que la vigilància promesa resolgui el conflicte.

 ?? ?? Danys en una botiga dels Encants Nous, l’última Setmana Santa.
Danys en una botiga dels Encants Nous, l’última Setmana Santa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain