El Periódico - Català

Una Vuelta perquè les ciclistes pugin als Llacs

La prova comença demà amb dues neerlandes­es (Demi Vollering i Annemiek van Vleuten) com a favorites i una mallorquin­a, Mavi García, com a primera referència espanyola. Seran set etapes fins diumenge vinent.

- SERGI LÓPEZ-EGEA

LA VUELTA CICLISTA A ESPANYA FEMENINA

La primera Vuelta Ciclista a Espanya femenina comença demà a la ciutat alacantina de Torrevella per disputar set etapes, recta gairebé en línia, de terres valenciane­s a asturianes. Acabarà diumenge vinent als Llacs de Covadonga, just quan es compleixen 40 anys de la primera vegada que els corredors van afrontar una de les pujades més prestigios­es de la ronda espanyola, en el que va ser un inoblidabl­e duel entre Marino Lejarreta i Bernard Hinault, guanyador de la Vuelta de 1983. Per primera vegada, el diumenge 7 de maig, les dones escalaran el principal mite de la prova, amb la qual cosa s’espera que la carrera quedi oberta fins a l’última meta. Cada dia per Teledeport­e, Eurosport i Esport3.

¿Com serà el recorregut?

La carrera comença amb una contrarell­otge per equips als carrers de Torrevella. A continuaci­ó, es presenta amb dues etapes planes, de previsible esprint, fins que les ciclistes arribin a Guadalajar­a, on augmentarà la dificultat, un dia de recorregut trampós que servirà de preàmbul per a la primera arribada en alt de la prova, al mirador de Peñas Llanas, a Riaza (Segòvia). Les ciclistes es desplaçara­n llavors cap a Cantàbria, amb una penúltima etapa de mitja muntanya, abans que tot es decideixi a les costes dels Llacs.

¿Qui són les favorites?

El previsible duel per la victòria inclou les dues millors ciclistes del pilot, dues neerlandes­es; una és Demi Vollering, que ha guanyat tot el que ha corregut aquest 2023, a l’estil de Tadej Pogacar, incloenthi les tres clàssiques de les Ardenes (Amstel Gold Race, Fletxa Valona i Lieja-Bastogne-Lieja). La seva contrincan­t serà Annemiek van Vleuten, la líder del Movistar, que el 2022 va firmar un any de somni amb victòries a tot arreu, incloenthi el Tour, el Giro i el Mundial. Davant d’elles hi destaca la principal corredora espanyola, la mallorquin­a Mavi García, tercera fa un any en el Giro, campiona d’Espanya i molt

Pola de Siero 249 m bona escaladora. La pega és que amb només una setmana de recuperaci­ó després del capítol de clàssiques és probable que totes arribin una mica cansades a la Vuelta.

¿És la primera Vuelta femenina?

Amb la denominaci­ó oficial de Vuelta Espanya és la primera vegada que es corre i és la mostra de la positiva evolució que està vivint el ciclisme en categoria femenina des que el 2017 es va crear una carrera d’un dia que es denominava Madrid Challenge by La Vuelta i que va anar creixent a poc a poc, en dies i dificultat, fins a la creació de la Vuelta. Fins al 2022 les dones corrien els últims dies de la Vuelta masculina; és per això que la prova quedava gairebé en l’anonimat. El contratemp­s és que el cap de setmana vinent, quan se sentencia la carrera, coincideix amb l’inici del Giro. Hi correran 161 ciclistes repartides en 23 equips, set d’espanyols.

¿Quins premis reparteix?

La primera Vuelta femenina es convertirà en la carrera espanyola d’una setmana que més gratificac­ió atorga als participan­ts, i supera la Volta. Entregarà 130.000 euros, dels quals 35.000 seran per a la guanyadora. Els 130.000 de gratificac­ió de la Vuelta suposa la mateixa quantitat que va donar la París-Niça.

Ampliem el nostre equip de col·laboradors, sumant a les veus de referència del diari noves firmes diverses i contrastad­es, perquè tinguin l’opinió que tinguin, construeix­is la teva.

La carrera donarà 130.000 euros en premis i igualarà la París-Niça masculina

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain