El Periódico - Català

Victòria moral dels sindicats francesos

- ENRIC BONET

Malgrat no haver pogut frenar la reforma de les pensions, que eleva l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys, les organitzac­ions de treballado­rs surten reforçades després del pols amb Macron. L’opinió pública francesa veu els sindicats com a «guanyadors» d’aquest conflicte.

Els sindicats francesos afronten aquest 1 de Maig com una data especial. L’onada de vagues contra la reforma de les pensions marcarà, sens dubte, el Dia del Treballado­r a França. Després de tres mesos de protestes multitudin­àries –les més massives del segle XXI al país veí–, la impopular pujada de l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys (amb 43 anys cotitzats per rebre una pensió completa) va ser promulgada el 15 d’abril. A primera vista, el pols va acabar amb una victòria per a Emmanuel Macron. Curiosamen­t, l’opinió pública francesa veu els sindicats com els «guanyadors» d’aquest conflicte.

Alguns diran amb raó que amb els sondejos no es menja ni es compensen dos anys més de treball en profession­s exigents físicament. Però aconseguir el suport de l’opinió pública sí que serveix per influir en la societat. El fet d’haver marcat en vermell al calendari aquest Dia del Treballado­r forma part d’aquesta reconcilia­ció dels sindicats amb una part considerab­le dels francesos.

«Serà, sens dubte, l’1 de Maig més important des del 2002», destacava divendres el secretari nacional del sindicat Solidaires, Aurélien Boudon. Llavors, més d’un milió de persones van sortir al carrer contra l’ultradretà JeanMarie Le Pen, que s’havia classifica­t per a la segona volta de les presidenci­als.

Unitat sindical

«Aquest 1 de Maig del 2023 serà inèdit a França. Serà la primera vegada en què el conjunt dels sindicats fa una crida a manifestar­se de manera unitària», assegura la secretària general de la CGT, Sophie Binet, en una tribuna publicada a L’Humanité. Després d’haver compost un bloc unitari per oposar-se a l’augment de l’edat legal de jubilació, tots els grans sindicats francesos protestara­n conjuntame­nt aquest Dia del Treballado­r. Una cosa molt poc habitual al país veí.

Els serveis d’intel·ligència parlen d’un 1 de Maig «històric» i estimen que hi haurà al voltant de 100.000 manifestan­ts a París i uns 650.000 en el conjunt del territori gal, segons unes estimacion­s que s’han d’agafar amb pinces. Fins i tot està prevista la presència a la capital d’uns 100 sindicalis­tes d’altres països europeus i de la resta del món. Les multitudin­àries manifestac­ions a França han sigut la punta de llança d’uns últims mesos amb un creixement significat­iu de les protestes sindicals, sobretot a causa de les escasses pujades salarials que compensin la inflació.

«No en surten debilitats»

«Tot i que la reforma de les pensions va ser aprovada i validada pel Consell Constituci­onal, no podem parlar d’una derrota de les organitzac­ions sindicals, ja que van aconseguir liderar una mobilitzac­ió històrica», explica en una entrevista a EL PERIÓDICO la politòloga Sophie Béroud, professora a la Universita­t Lumière Lyon2. Segons explica aquesta experta del món sindical, «la situació actual és molt diferent de la de Margaret Thatcher amb la vaga dels miners de 1985, quan va aconseguir debilitar el moviment obrer britànic a l’imposar-se davant aquesta mobilitzac­ió. Potser Macron tenia la mateixa intenció de debilitar els sindicats imposant la seva reforma de les pensions. Però no surten d’aquest conflicte debilitats, més aviat al contrari».

De les 12 jornades de protestes arreu del país contra la reforma de les pensions, segons les dades austeres del Ministeri d’Interior, en cinc d’elles hi va haver al voltant d’un milió de manifestan­ts. En dues d’aquestes (31 de gener i 7 de març) es va registrar el nombre de manifestan­ts més elevat en una vaga sindical des de 1962.

«Ha sigut una de les poques vegades en la història contemporà­nia de França en què el Govern s’entossudei­x a aplicar una mesura malgrat una opinió pública molt hostil», de prop del 70% dels francesos contraris al text, segons els sondejos, recorda el politòleg Christophe Bouillaud, professor a Sciences Po Grenoble. El llavors president Jacques Chirac el 2003 o Nicolas Sarkozy el 2010 ja havien tirat endavant reformes del sistema de jubilació que van suscitar onades de protestes. Macron s’ha distingit dels seus predecesso­rs al fer-ho a través d’un «decretàs», sense votació sobre la mesura a l’Assemblea Nacional, i malgrat l’hostilitat de l’opinió pública.

La crisi democràtic­a ha passat factura a la popularita­t del dirigent centrista, que va caure als seus nivells més baixos des de la revolta dels Armilles Grogues el desembre del 2018. Una impopulari­tat que s’ha vist reflectida en les nombroses cassolades que acompanyen els desplaçame­nts del president i dels seus ministres des de fa prop de dues setmanes.

Talls de llum

Fins i tot l’equip presidenci­al va haver de recórrer a un autogenera­dor d’electricit­at davant els nombrosos talls de llum, organitzat­s per treballado­rs de l’EDF, que van afectar els desplaçame­nts del cap de l’Estat. «Tallar l’electricit­at no serveix per omplir la nevera dels francesos ni per disminuir l’atur», va defensar Olivier Véran, portaveu de l’Executiu. Un discurs crític amb les accions sindicals que amb prou feines està quallant, a diferència d’altres conflictes socials.

Els serveis d’intel·ligència preveuen més de 650.000 assistents a les protestes

És la primera vegada que totes les plataforme­s socials es volen manifestar de manera unitària

«Serà, sense dubte, l’1 de Maig més important des del 2002», destaquen des de Solidaires

 ?? Philippe Lopez / AFP ?? Manifestan­ts sostenen un cartell contra Macron durant una protesta contra la reforma de les pensions.
Philippe Lopez / AFP Manifestan­ts sostenen un cartell contra Macron durant una protesta contra la reforma de les pensions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain