El Periódico - Català

La pime que vol treballar 32 hores

Publiserve­i serà una de les primeres empreses catalanes que aplicaran la jornada laboral de quatre dies. «En un futur serà obligatori, millor avançar-nos», explica Joan García, el seu propietari.

- GABRIEL UBIETO

La seva impremta està repartida pels principals carrers de Barcelona des de fa 35 anys. Estampa els cartells d’una popular cadena de roba, d’uns grans magatzems i dels estands de la Fira de Barcelona. Alguns pot ser que recordin el tendal en 3D que el 1997 va cobrir la façana del Palau Robert, obra de l’artista nord-americà Philip Stanton però imprès per ells a Catalunya. Tot i que pròximamen­t el nom d’aquesta pime pot quedar associat com una de les primeres empreses catalanes que aplica la jornada laboral de 32 hores o quatre dies.

«D'aquí uns anys serà obligatori per a tothom, n’estic segur. El futur passa per aquí, per treballar menys hores i el que volem és avançar-nos», afirma el propietari de Publiserve­i, Joan García, en conversa amb EL PERIÓDICO. «És una bona oportunita­t i a sobre t’ho incentiven amb subvencion­s», afegeix.

El pròxim dia 13 venç el termini perquè les pimes del sector industrial presentin la seva candidatur­a per optar a una ajuda de fins a 200.000 euros si redueix la jornada laboral dels seus empleats i els manté el sou. I Publiserve­i ja ha iniciat la paperassa per postular el programa pilot i pactar-lo amb els seus 40 treballado­rs.

García està ultimant els números per llançar-se a aquesta piscina amb la seva nau a Sant Boi plena de gom a gom. «Fem també cartells electorals i aquest any, com et pots imaginar, no parem. Hi som 24/7», explica. Els primers estudis internacio­nals sobre reduir la jornada a 4 dies o 32 hores lloen els beneficis per a la salut mental dels treballado­rs.

I en un moment en el qual les empreses pateixen l’escassetat de certs profession­als, aquesta pime d’arts gràfiques veu en la jugada un extra per atraure treballado­rs. «Quan comenci a córrer la veu que oferim jornades de 32 hores el problema espero tenir-lo jo per gestionar tant de currículum», afirma García.

¿Com pretén aquesta pime passar-se a les 32 hores? Un dels objectius del pilot coordinat pel Ministeri d’Indústria és que les empreses participan­ts millorin la seva productivi­tat per poder esmorteir

El model de la setmana laboral de quatre dies té les seves llums i ombres. Des del departamen­t de recursos humans són conscients que es veuran obligats a fer un sobreesfor­ç al principi, a fi de reorganitz­ar els torns dels treballado­rs i anar adaptant-los als pics de feina. Aquí García confia en el suport de la consultora que, segons les bases del programa pilot, tota empresa participan­t ha de contractar per implementa­r el nou model.

«Tampoc estem inventant res nou. En altres països d’Europa també estan aplicant pilots d’aquesta mena, ¿per què nosaltres no? Soc conscient que al principi serà dur, no t’enganyaré, però hi veig més beneficis que inconvenie­nts», conclou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain