El Periódico - Català

Sánchez aprofita la seva agenda internacio­nal per minar Feijóo

▶ Els dirigents socialiste­s confien que els «continus errors» del líder del PP en diplomàcia tinguin un impacte a les urnes

- JUAN RUIZ SIERRA

La campanya dels comicis municipals i autonòmics arrencarà amb Pedro Sánchez a Washington. El 12 de maig, a 16 dies de la cita amb les urnes, el president del Govern serà a la Casa Blanca, i s’entrevista­rà amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden. A diferència de Mariano Rajoy, el seu predecesso­r a la Moncloa, Sánchez es mou còmodament en l’arena internacio­nal, que trepitjarà més que mai els mesos vinents, en ple cicle electoral, amb les generals de finals d’any. A partir del juliol, i fins que s’acabi el 2023, Espanya assumirà també la presidènci­a de la UE. El líder socialista vol aprofitar tot aquest capital per «desgastar» el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, expliquen en la direcció del seu partit.

Una vegada donada per tancada la crisi de la llei del només sí és sí, després de la reforma aprovada pel PSOE i el PP per endurir les penes als agressors sexuals, el cap de l’Executiu està bolcat a ressaltar la seva gestió durant els últims mesos (pujada del salari mínim, augment de les beques, reforma de les pensions i promoció de vivenda pública) i a buscar el contrast amb el seu principal adversari. També en política internacio­nal. Mentre Sánchez no para de viatjar i rebre líders forans (el brasiler Luiz Inácio Lula da Silva dimecres passat; el colombià Gustavo Petro divendres vinent), Feijóo, segons els col·laboradors del president del Govern, viu instal·lat en l’«error» en aquest àmbit.

Els dirigents socialiste­s no paren d’acumular els presumptes «errors» del líder del PP fora de les fronteres espanyoles. Els seus viatges a Brussel·les per qüestionar la gestió per part del Govern dels fons europeus de recuperaci­ó i l’anomenada excepció ibèrica per rebaixar el preu de l’electricit­at, que el PP va arribar a qualificar d’estafa ibèrica. El seu atac a Sánchez per «retre homenatge a governants autòcrates» just quan el cap de l’Executiu participav­a amb Felip VI en la recent Cimera Iberoameri­cana celebrada a la República Dominicana. Les seves crítiques al líder socialista per no assistir a la inauguraci­ó d’una exposició a Alacant dels famosos Guerrers de Xi’an mentre ell es trobava justament a Pequín, entrevista­nt-se amb el president xinès, Xi Jinping. I l’última i més rellevant: la iniciativa del PP andalús per legalitzar els regadius a l’entorn del parc de Doñana, que ha provocat que la Comissió Europea amenaci amb sancions la Junta per anar en contra del dret comunitari.

«Aïllat a Europa»

«La imatge de Feijóo a Brussel·les s’ha deteriorat molt», va dir Sánchez fa un mes als periodiste­s que l’acompanyav­en en un viatge a Xipre, Malta i Itàlia. «La seva actitud de criticar tot el que fa el Govern ha suposat una sorpresa desagradab­le a la UE», va afegir. Des d’aleshores, i coincidint amb la precampany­a, el president sol transmetre idees similars en els mítings. «Aquest és el retrat de la dreta espanyola: aïllada a Europa, enrocada en l’ arrogància i sola en el negacionis­me climàtic», va assenyalar fa uns dies a Toledo, a propòsit de la polèmica sobre Doñana, que els últims dies ha escalat diversos graus, perquè el PP europeu ha acusat la Comissió de «fer campanya per Sánchez». ¿Pot tenir aquest esforç per desgastar el líder del Partit Popular i el seu discurs internacio­nal un impacte a les urnes, tant en les autonòmiqu­es i municipals del 28 de maig com en les generals del desembre? D’acord amb els precedents, sembla poc probable. Excepte en casos tan determinan­ts com la guerra de l’Iraq, la diplomàcia no sol determinar el vot. Però els socialiste­s confien que aquesta vegada, a causa de la barreja d’exposició internacio­nal de Sánchez i «continus errors» de Feijóo, sigui diferent.

 ?? Eduardo Sanz / Europa Press ?? Sánchez rep un bany de masses, dissabte passat a Pamplona.
Eduardo Sanz / Europa Press Sánchez rep un bany de masses, dissabte passat a Pamplona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain