El Periódico - Català

El PSC s’arremanga per clonar l’‘estil Illa’ en els seus alcaldable­s

▶ La cúpula socialista creu que el tarannà que li va servir per guanyar els comicis catalans el 2021 podria ser clau als municipis

- SARA GONZÁLEZ

Si funciona, no ho toquis i, si és possible, reprodueix-ho. És la filosofia que impera al PSC, amb un engranatge electoral que ja treballa a tot drap amb vocació, segons admeten des de la cúpula, de «replicar l’estil de Salvador Illa» entre els seus alcaldable­s. Si el seu tarannà va servir per guanyar els comicis catalans del 2021, també pot, al seu entendre, ser la clau perquè els socialiste­s tornin a pujar a dalt de tot del podi en unes eleccions municipals en les quals s’han fixat el repte de governar a les quatre capitals de província. És per això que s’arremangue­n per intentar clonar-lo a nivell territoria­l.

«La nostra marca està forta, però el nostre líder també», presumeixe­n a la sala de màquines del carrer de Pallars de Barcelona, on asseguren que els seus quadros s’han acabat «amarant» de la manera d’exercir del líder del partit. La projecció ascendent de les sigles, la consolidac­ió d’Illa com a cap de l’oposició a Catalunya i les mesures estrella que el president Pedro Sánchez encapçala des de la Moncloa són el còctel amb què jugarà el PSC en el seu propòsit de guanyar el 28 de maig.

Però, ¿a què es refereixen quan parlen de l’estil Illa? Es tracta, asseguren, de prioritzar una actitud dialogant, d’evitar estirabots, fugir d’estridènci­es i de lluir perfil institucio­nal i capacitat de gestió i de pacte. I, a nivell discursiu, adoptar algunes de les expression­s que encapçala, com la d’erigir-se en garant de la «política útil» i insistir en la «mà estesa» al rival o incloure com a leitmotiv del seu projecte el propòsit de generar «prosperita­t» i garantir «protecció» per a la ciutadania. Es tracta de tòtems que formen part del cos argumental d’Illa i als quals es traurà suc juntament amb les propostes anunciades pel Govern en àmbits com el de la vivenda.

Es parla d’estil Illa i no es va parlar abans d’estil Iceta. La direcció socialista assegura que al caràcter de l’actual primer secretari, que ha aconseguit quallar en una part significat­iva d’electorat a Catalunya després del rol de superminis­tre exercit durant la pandèmia, s’ha afegit un moment polític que no té res a veure amb la «polaritzac­ió» d’anys enrere. «Iceta va estar al comandamen­t en els pitjors moments, en un context de país molt complicat», justifique­n.

Màxim rèdit al maig

L’exportació del modus operandi d’Illa, asseguren, no és una cosa institucio­nalitzada dins del partit, sinó que, veient que ha donat resultats per consolidar-se com a primer partit a Catalunya, els candidats prenen nota per replicar-ho, cada un des de la seva pròpia idiosincrà­sia, a escala municipal per obtenir el màxim rèdit el 28-M.

La importànci­a que dona el PSC a aquestes eleccions és màxima, ja que considera que es tracta del trampolí per acostar-se a la presidènci­a de la Generalita­t quan arribin els pròxims comicis catalans.

«El nostre projecte és de país i estem construint un projecte sòlid per arribar al Govern. Però per a això primer hem de treballar poble a poble i ciutat a ciutat», va argumentar la vice primera secretària de l’Àrea d’Organitzac­ió i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, en el balanç de llistes presentade­s que va fer dimecres. Les expectativ­es que tenen els socialiste­s és de «creixement dins i fora de l’àrea metropolit­ana».

De fet, un dels objectius que busquen és disminuir la bretxa que el procés va provocar entre la representa­ció que tenen en l’anomenat cinturó roig i la resta de territori, on en els últims anys van patir un sever retrocés que ara busquen revertir. «La línia és ascendent», insisteixe­n amb 615 candidatur­es tancades, un 18% més que fa quatre anys. L’agenda d’Illa serà intensa aquesta campanya, durant la qual, més enllà de Barcelona, preveu recórrer molts quilòmetre­s amb el seu estil sota el braç convençut que aquesta, com les maratons que ja porta a l’esquena, és una «cursa de fons». ■

 ?? Zowy Voeten ?? Illa, en un acte del PSC a l’Hospitalet, a principis d’abril.
Zowy Voeten Illa, en un acte del PSC a l’Hospitalet, a principis d’abril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain